Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU îi ordonă Turciei să încheie starea de urgenţă şi să oprească încălcarea drepturilor cetăţenilor

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

ONU a făcut apel către Turcia să încheie starea de urgenţă care durează de mai bine de 20 de luni şi a condamnat Ankara pentru arestările în masă, concedierile arbitrare şi alte abuzuri care în unele cazuri au devenit „pedepse colective”, scrie Reuters. Biroul ONU pentru Drepturile Omului a spus că Turcia a arestat 160.000 de persoane şi a concediat aproape acelaşi număr de funcţionari publici după tentativa nereuşită de lovitură de stat în 2016.

ONU a adăugat că represiunile au un „efect cutremurător” asupra societăţii din Turcia pentru că arată că oricine are altă opinie va fi pedepsit. În raport se precizează că Turcia ar trebui „să oprească starea de urgenţă imediat şi să reînceapă funcţionarea normală a instituţiilor şi a statului de drept”. Zeid Ra’ad al-Hussein, comisarul ONU pentru Drepturile Omului a spus că numărul celor arestaţi sau concediaţi este „uluitor”.

„Profesori, judecători şi avocaţi concediaţi sau puşi sub acuzare; jurnalişti arestaţi, instituţii media închise şi site-uri blocate – în mod clar stările de urgenţă consecutive declarate în Turcia au fost folosite pentru a limita într-un mod sever şi arbitrar drepturile cetăţenilor”, a spus Zeid. Raportul, care se bazează pe 104 interviuri, descrie folosirea torturii şi a unor tratamente nepotrivite asupra celor reţinuţi, inclusiv bătăi, agresiuni sexuale, şocuri electrice şi tehnici de interogare prin care se recreează senzaţia înecului.

Ministerul de Externe din Turcia a susţinut că raportul este plin de acuzaţii nefondate şi a comparat criticile cu anunţurile pline de propagandă ale grupărilor teroriste. De asemenea, ministerul precizează că raportul arată o prejudecată faţă de Turcia şi că ignoră „multitudinea ameninţărilor teroriste severe” cu care se conruntă ţara.

„Am luat în considerare faptul că Turcia se confruntă cu un număr mare de atacuri teroriste”, a spus purtătorul de cuvânt pentru Drepturile Omului al ONU, Ravina Shamdasani. Ea a adăugat că printre victime se află şi 50 de femei care au fost reţinute la scurt timp înainte sau după ce au născut, unele dintre ele separate chiar de copiii lor. O femeie a fost legată de picioare cu lanţuri imediat după ce îşi pierduse copilul, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.