Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU îndeamnă Pakistanul să nu mai expulzeze afgani în timpul iernii

John Minchillo/AP
onu

Agenția ONU pentru refugiați a îndemnat miercuri Pakistanul să oprească deportarea refugiaților afgani fără documente în timpul sezonului de iarnă, potrivit Reuters.

Autoritățile din Islamabad au anunțat luna trecută că vor expulza peste un milion de refugiați fără documente, majoritatea afgani. Peste 370.000 de afgani au plecat din Pakistan de la 1 octombrie. Totuși, mii de afgani s-au ascuns în Pakistan pentru a evita expulzarea, temându-se pentru viața lor dacă se vor întoarce în Afganistanul condus de talibani, potrivit mediafax.

„UNHCR face apel la guvernul pakistanez să oprească aceste returnări în masă în acest sezon aspru de iarnă, deoarece frigul din Afganistan este cu adevărat mortal și poate lua vieți. Vorbim despre femei, copii și bărbați disperați care se deplasează, părăsind Pakistanul în masă", a declarat purtătorul de cuvânt regional al agenției, Babar Baloch, într-un interviu pentru Reuters.

Agenția a spus că întoarcerea afganilor ar trebui să fie voluntară și că Pakistanul ar trebui să identifice persoanele vulnerabile care au nevoie de protecție.

Pakistanul găzduiește peste 4 milioane de migranți și refugiați afgani, dintre care aproximativ 1,7 milioane sunt fără documente. Mulți dintre ei au venit după ce talibanii au recucerit Afganistanul în 2021. Alții sunt prezenți în Pakistan încă de la invazia sovietică a Afganistanului din 1979.
Curtea Supremă din Pakistan a admis o petiție depusă de activiștii pentru drepturile omului, prin care se solicită oprirea deportării, care urmează să fie luată în discuție, potrivit unui ordin judecătoresc emis miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.