Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia din oraşele siriene asediate

Un înalt responsabil ONU a lansat un apel ferm părţilor beligerante în războiul din Siria pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare în patru localităţi asediate, ameninţate de "o catastrofă iminentă", relatează marţi France Presse, potrivit agerpres.

Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, Ali al-Zaatari, a avertizat într-un comunicat că 60.000 de persoane sunt în pericol la Zabadani, Madaya, Foua şi Kefraya.

Citeşte şi: Reacţia Rusiei după DEMISIA care a cutremurat Casa Albă

Primele două localităţi, situate în regiunea Damascului, sunt asediate de trupele regimului şi ale aliaţii lor. Foua şi Kefraya, oraşe şiite proregim din provincia Idleb (nord-vest), sunt încercuite de rebeli.

"60.000 de oameni nevinovaţi sunt prinşi în capcană de violenţe cotidiene şi sărăcie, afectaţi de malnutriţie şi de lipsa de îngrijiri medicale", a declarat Al-Zaatari. "Situaţia va duce la o catastrofă umanitară iminentă. Principiul de a permite accesul liber al ajutorului umanitar pentru civili trebuie respectat", a adăugat acelaşi responsabil ONU.

Cele mai recente ajutoare umanitare trimise în cele patru localităţi datează din luna noiembrie a anului trecut.

"Trebuie să acţionăm acum, oamenii (...) nu mai pot aştepta", a mai spus al-Zaatari, regretând că situaţia este complicată de acţiuni amintind de legea talionului în cele patru localităţi.

În noiembrie 2016, ONU a anunţat că numărul persoanelor care trăiesc în zone sau localităţi asediate de beligeranţi în Siria se ridică la 974.080, sau aproape cu 600.000 mai mult faţă de 2015.

Conflictul din Siria, declanşat de o represiune sângeroasă a protestelor pro-democratice în martie 2011, s-a soldat cu peste 310.000 de morţi şi strămutarea a mai mult de jumătate din populaţia ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.