Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: 'Populaţia Sudanului de Sud suferă din cauză că foametea, corupţia masivă şi violenţele locale sunt folosite pentru a prelungi conflictul din ţară'

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Populaţia Sudanului de Sud suferă din cauză că foametea, corupţia masivă şi violenţele locale sunt folosite pentru a prelungi conflictul din ţară, au acuzat joi investigatori ai ONU, potrivit DPA, potrivit Agerpres.

Comisia ONU pentru Drepturile Omului din Sudanul de Sud a făcut public cel mai nou raport al său la Geneva, cu două zile înainte de termenul limită de sâmbătă pentru formarea unui guvern de uniune ca parte a unui acord de pace din 2018 între preşedintele Salva Kiir şi liderul de opoziţie Riek Machar.

"Toată lumea înţelege că imunitatea continuă va perpetua violenţele", a precizat într-un comunicat preşedinta Comisiei, Yasmin Sooka.

Sărăcia extremă şi lipsa de servicii publice în Sudanul de Sud s-au amplificat în contextul în care oficialii guvernamentali au furat milioane de dolari din fonduri publice, a spus ea.

Corupţia a dus de asemenea la exacerbarea foametei în rândul populaţiei, a atras atenţia raportul, care precizează că disputele dintre diferite părţi aflate în conflict au blocat accesul civililor la ajutoare.

Citește și: Se dau 200 de milioane de euro pentru români. Cine poate beneficia de bani?

"Înfometarea deliberată apare în mod evident în funcţie de etnie şi de afilierea politică, într-o încercare de a marginaliza comunităţile disidente", se mai arată în raport, care evidenţiază că acest lucru ar putea echivala cu crime împotriva umanităţii.

Comisia a adăugat că acest conflict se agravează la nivel local, deseori sub acoperirea unor ciocniri etnice asupra vitelor.

Agenţiile de ajutor ale ONU au atras atenţia joi că circa 6,5 milioane de persoane, mai mult de jumătate din populaţie, s-ar putea confrunta cu o insecuritate alimentară în timpul perioadei de vârf a sezonului foametei, din mai până în iulie.

Sudanul de Sud a căzut pradă unui război civil în 2013 după ce Kiier l-a acuzat pe Machar, adjunctul său, că a pus la cale o lovitură de stat. Conflictul de cinci ani care a urmat a făcut mii de morţi şi a dus la strămutarea a circa patru milioane de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.