Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU primește un proiect de rezoluţie pentru o comisie de anchetă privind drepturilor omului în teritoriile palestiniene

Agerpres - Reuters
ONU

Consiliul ONU pentru drepturile omului (UNHCR) a primit marţi un proiect de rezoluţie care cere crearea unei comisii de anchetă internaţională în legătură cu încălcările drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel, relatează AFP.

Textul va fi dezbătut joi într-o reuniune extraordinară a UNHCR, care este organizată la cererea Pakistanului, în calitate de coordonator al Organizaţiei Cooperării Islamice, şi a autorităţilor palestiniene, scrie Agerpres.ro.

În cadrul reuniunii, ţările vor examina "situaţia gravă a drepturilor omului" în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est.

Proiectul de rezoluţie cere o examinare din partea comisiei asupra "tuturor presupuselor încălcări ale dreptului umanitar internaţional şi a tuturor presupuselor încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului" care au dus la recentele tensiuni israeliano-palestiniene.

Între 10 şi 21 mai, 253 de palestinieni au fost ucişi de atacuri israeliene în Fâşia Gaza, între care 66 de copii şi luptători, conform autorităţilor locale. În Israel, tirurile de rachetă dinspre Gaza au făcut 12 morţi, printre care un copil, o adolescentă şi un soldat, conform poliţiei.

Textul cere ca respectiva comisie să analizeze "toate cauzele profunde ale tensiunilor recurente (...), inclusiv discriminarea şi represiunea sistematice bazate pe identitatea naţională, etnică, rasială sau religioasă".

Dacă rezoluţia va fi adoptată, experţii vor trebui "să stabilească faptele", "să colecteze şi să analizeze probele acestor încălcări şi abuzuri" şi "să identifice, în măsura în care este posibil, responsabilii, pentru a asigura că autorii încălcărilor răspund pentru actele lor".

Consiliul ONU pentru drepturile omului organizează trei sesiuni pe an, însă dacă o treime dintre statele membre fac o cere, el poate decide în orice moment să aibă o sesiune extraordinară. În acest caz, 20 din cei 40 de membri ai UNHCR au susţinut cererea de a fi organizată o reuniune, printre care China, Cuba, Coasta de Fildeş şi Mexic.

De la crearea sa în iunie 2006, Consiliul a organizat 29 de sesiuni extraordinare pentru a reacţiona la situaţii de urgenţă, iar opt dintre ele au condamnat Israelul.

În timpul anunţării reuniunii, ambasadoarea Israelului la sediul ONU din Geneva, Meirav Shahar, a denunţat convocarea sesiunii, spunând că este "dovada că această instanţă are un program anti-israelian" şi a făcut apel la statele membre să se opună întâlnirii.

Israelul este de fapt singura ţară cu un punct fix pe ordinea de zi a fiecărei sesiuni a Consiliului, unul dintre motivele pentru care SUA, sub preşedinţia lui Donald Trump, au părăsit organizaţia. Noul preşedinte Joe Biden a readus SUA în organizaţie, cu statutul de ţară observatoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.