Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU taie ajutoarele unamitare pentru Yemen

Agerpres
ONU Viena

ONU a suspendat parţial trimiterea de ajutoare umanitare alimentare în regiunile din Yemen controlate de rebelii Houthi, acuzându-i pe aceştia că şi le-au însuşit pe nedrept, relatează BBC, potrivit news.ro.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

Programul Alimentar Mondial a informat că această decizie a fost luată în ultimă instanţă. Agenţia ONU a avertizat anterior că va restricţiona livrările dacă rebelii nu vor cădea de acord privind măsuri care ar opri ca alimentele să ajungă la ofiţeri corupţi.

PAM a informat anterior că eforturile sale de a ajunge la persoanele nevoiaşe sunt blocate. Operaţiunile vor fi suspendate în capitala Sanaa, însă programele de nutriţie pentru copii, femeile însărcinate şi mamele care alăptează vor continua.

Yemen suferă de cea mai gravă criză umanitară la nivel mondial, iar în jur de 12 milioane de persoane – aproape 40% din populaţie – se află în pragul foametei, a informat David Beasley, şeful PAM. Majoritatea celor afectaţi se află în zone controlate de rebelii Houthi.

Citește și: Radu Banciu intervine în războiul dintre Marian Oprișan și ANI: ‘Nici în pânzele albe nu o să îți justifici averea’

Luna trecută, PAM a informat că accesul echipelor saleîn zonele în care se aflau oamenii afectaţi a fost blocat şi că oficialii locali se amestecă în distribuirea alimentelor.

Beasley a recunoscut că aceste acuzaţii publice ar putea avea efecte negative iar liderii Houthi ar putea astfel limita şi mai mult accesul, însă a precizat că mulţi copii mor din cauza acestei situaţii „disperate”.

Luptele în Yemen au început în 2014. Atunci, mişcarea rebelilor Houthi – musulmani şiiţi – a preluat controlul ţării, forţându-l pe preşedintele Abdrabbuh Mansour Hadi să părăsească Yemen în exil.

Citește și: Mircea Badea îl atacă dur pe Klaus Iohannis: ‘Câinele nu pleacă de la măcelărie’

Situaţia a escaladat în martie 2015. Arabia Saudită şi alte opt state arabe cu majoritate sunnită – cu susţinerea SUA, Marii Britanii şi Franţei – au început bombardamente aeriene împotriva rebelilor Houthi, cu scopul declarat de a readuce la putere guvernul lui Hadi.

ONU a informat că cel puţin 7.070 de civili au fost ucişi şi alţi 11.205 au fost răniţi de la începerea conflictului, 65% dintre aceste morţi fiind cauzate de coaliţia coordonată de saudiţi.

Alte câteva mii de civili au murit din cauze care puteau fi prevenite, precum malnutriţia, diferite boli şi o stare de sănătate precară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.