Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU vrea ca România și Moldova să preia mai repede și mai mulți refugiați din Ucraina

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam refugiati ucraina

ONU susţine iniţiativa de a accelera transferul persoanelor care fug din Ucraina în România prin Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi transmis, joi, AGERPRES.

Guvernele Republicii Moldova şi României, susţinute de Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), au pus în aplicare transferul persoanelor care au fugit din Ucraina, inclusiv a cetăţenilor din ţări terţe, din sudul Moldovei în România, o călătorie de aproximativ 230 de kilometri. Primul convoi a plecat joi dimineaţa, de la Punctul de Trecere a Frontierei Palanca, transportând 250 de refugiaţi la Huşi, în România.

Până joi, peste 300.000 de persoane au fugit din Ucraina în Republica Moldova, iar 83.000 de refugiaţi au rămas în ţară şi este posibil să vină mult mai mulţi, dacă situaţia din sud-vestul Ucrainei se va deteriora, atrage atenţia Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

Conform sursei citate, Guvernul României face "un pas în faţă cu generozitate", în semn de solidaritate cu Republica Moldova, pentru a o sprijini în gestionarea primirii acestor refugiaţi, care fug în număr mare din Ucraina.

"Suntem recunoscători Guvernelor Republicii Moldova şi României, precum şi tuturor ţărilor învecinate cu Ucraina pentru răspunsul lor rapid şi pentru generozitate", a declarat Lars Johan Lonnback, şeful misiunii OIM în Moldova.

El a adăugat că prioritatea numărul unu este de a asigura celor care fug din calea războiului protecţie, adăpost, nevoi de bază şi servicii de sprijin, inclusiv asistenţă psihosocială.

"Transportul ulterior în condiţii de siguranţă va împiedica formarea de grupuri mari aflate în aşteptare la punctele de trecere a frontierei, ceea ce ar pune o presiune suplimentară asupra infrastructurii existente şi va contribui la protejarea femeilor şi fetelor de riscurile traficului de persoane şi ale violenţei bazate pe gen", a adăugat Lars Johan Lonnback.

UNHCR şi OIM în România pun la dispoziţie opt autobuze pentru a transfera refugiaţii între punctele de trecere a frontierei Palanca din Moldova şi Albiţa din România, unde Poliţia de Frontieră din Republica Moldova şi România vor efectua formalităţile de trecere.

Ultima oprire va fi în oraşul românesc Huşi, unde Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din România a organizat o unitate de tranzit. De acolo, refugiaţii vor fi transferaţi în alte localităţi din România, în funcţie de nevoile fiecăruia.

"Aceasta este o iniţiativă lăudabilă şi o excelentă demonstraţie de solidaritate cu poporul şi Guvernul Republicii Moldova şi reflectă, de asemenea, excelenta colaborare cu autorităţile române pentru a face faţă provocărilor presante", a declarat Roland Schilling, reprezentantul UNHCR pentru Europa Centrală.

De asemenea, OIM şi UNHCR poartă discuţii cu autorităţile din Republica Moldova cu privire la deschiderea unor noi puncte de trecere între Ucraina şi acest stat şi achiziţionează cititoare mobile de documente pentru a se asigura că persoanele sunt înregistrate la sosirea în Republica Moldova, înainte de a se deplasa mai departe, şi pentru a se asigura că nevoile lor sunt acoperite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.