Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU vrea să organizeze negocieri de pace privind situația din Yemen, teatrul unor noi confruntări violente armate

yemen

Emisarul ONU Martin Griffiths revine în Yemen, cu speranţa de a pregăti viitoare consultări de pace în Suedia, în pofida faptului că îndemnuri la acalmie pe frontul militar nu au împiedicat confruntări violente la Hodeida, un port strategic esenţial ajutorării umanitare, relatează AFP, informează News.ro.

Griffiths, încurajat de faptul că rebelii huthi şi Guvernul s-au declarat dispuşi să negocieze, este aşteptat miercuri la Sanaa, potrivit biroului să la Amman. Această informaţie a fost confirmată de surse apropiate rebelilor huthi, care deţin controlul asupra capitalei.

Emisarul ONU a îndemnat luni părţile în conflict la ”reţinere în vederea creării unei atmosfere propice ţinerii unor consultări” de pace, după eşecul mai multor încercări de a pune capăt unui război devastator ce s-a intensificat în martie 2015.

Însă pe frontul de la Hodeida a avut loc un nou acces de violenţe, în noaptea de luni spre marţi, înainte de o revenire la un calm fragil, marţi, în acest oraş din vestul Yemenului.

Aceste lupte nocturne, cele mai violente de la dezescaladarea de la 14 noiembrie, s-au concentrat în estul oraşului, unde rebeli au declanşat tiruri de artilerie şi o ripostă a unor forţe proguvernamentale, potrivit unor reprezentanţi ai forţelor loialiste.

ARMISTIŢIU FRAGIL

Coaliţia militară proguvernamentală condusă de Arabia Saudită a lansat, la rândul ei, 12 raiduri aeriene, au precizat sursele citate.

Presa rebelă scrie că aceste confruntări armate au durat patru ore şi că forţele proguvernamentale au suferit ”pierderi grele”.

Însă niciun bilanţ al acestor lupte nu era disponibil marţi.

Acroşajele de la Hodeida, pe unde tranzitează 75% din ajutoarele umanitare, au avut loc în pofida poziţiilor exprimate luni de către părţile implicate în conflict, în favoarea păcii.

Guvernul preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, susţinut de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), a declarat că va trimite o delegaţie la Stockholm.

Înaintea lui, liderul rebel Mohammed Ali al-Huthi şi-a îndemnat partizanii să pună capăt ”tirurilor de rachete şi drone” şi a propus ”încetarea tutuor operaţiunilor miliatre pe toate fronturile”, pentru a demonstra ”bunele intenţii” ale rebelilor.

Marea Britanie a prezentat, în Consiliul de Securitate al ONU, un proiect de rezoluţie care cere un armistiţiu la Hodeida şi trecerea - fără obstacole - a ajutoarelor umanitare.

Însă nicio dată nu a fost stabilită în vederea unei supuneri la vot a acestui text, prezentat după un raport întocmit de către Martin Griffiths, care a propus să aibă loc negocieri la Stockholm.

„ÎNCETAREA VÂNZĂRII DE ARMAMENT”

Emisarul ONU a declarat pentru postul de televiziune Sky News că mizează pe o demarare a negocierilor ”în câteva săptămâni”. Iar ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a apreciat că ele ar putea să aibă loc ”la începutul lui decembrie”.

În 2015, Arabia Saudită, vecina Yemenului, a preluat conducerea unei coaliţii militare cu scopul de a juta Guvernul lui Hadi să oprească o ofensivă a rebelilor huthi, susţinuţi de Iran, o putere regională şiită rivală a regatului saudit sunnit.

Această ţară săracă - pradă a celei mai grave crize umanitare din lume, potrivit ONU - este împărţită aproape în două. Forţele proguvernamentale controlează sudul şi o bună parte din centru, iar rebelii nordul şi o bună parte din vest.

Rebelii huthi se opun aprig coaliţiei şi îşi multiplică tirurile de rachete vizând Arabia Saudită.

Războiul din Yemen s-a soldat cu aproximativ 10.000 de morţi potrivit ONU, care a anunţat că 14 milioane de persoane se află în situaţie de pre-foamete.

Human Rights Watch (HRW) a îndemnat din nou la încetarea vânzărilor de armament către părţile implicate în conflict.

HRW a cerut Franţei - unde este aşteptat miercuri prinţul moştenitor de la Abu Dhabi Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, să-şi înceteze vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite, alt pilon al coaliţiei militare sub comandament saudit, care intevine în Yemen din 2015.

”Dacă preşedintele (Emmanuel) Macron este cu adevărat îngrijorat de criza umanitară din Yemen, el ar trebui să-i spună prinţului moştenitor că Franţa va înceta să vândă armament Emiratele Arabe Unite”, a declarat Bénédicte Jeannerod, directoarea însărcinată cu Franţa în cadrul HRW, într-un comunicat publicat marţi.

Pentru a face faţă crizei alimentare, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au anunţat marţi un ajutor suplimentar, în valoare de 500 de milioane de dolari, destinat agenţiilor ONU şi ONG-urilor care acţionează în Yemen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.