Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPEC pregătește creșterea producției de petrol

Platforma Petromidia

Organizația Țărilor Producătoare de Petrol (OPEC) a făcut vineri un pas înainte spre creșterea producției, pe măsură ce liderul din Arabia Saudită părea să convingă Iranul la cooperare, după ce majoritatea consumatorilor au avertizat asupra unui deficit de aprovizionare, scrie Reuters.

Arabia Saudită și Rusia au declarat că o creștere a producției de aproximativ 1 milion de barili pe zi (bpd), sau aproximativ 1% din oferta mondială, a devenit o propunere aproape de consens pentru grup și aliații săi, informează mediafax.

OPEC se reunește în perioada 22-23 iunie la Viena, pe fondul apelurilor venite din partea Statelor Unite, a Chinei și a Indiei, de a tempera prețul țițeiului și de a preveni un deficit de petrol care ar putea afecta economia globală.

OPEC, în teorie, are nevoie de acordul tuturor membrilor pentru a încheiea o înțelegere, dar a convenit în trecut asupra unor pacte de producție fără Iran, care a criticat ideea creșterii aprovizionării, deoarece se confruntă cu sancțiuni contravenționale din partea SUA.

Ministrul iranian al petrolului s-a întâlnit vineri dimineață cu omologul său saudit pentru a purta discuții private înainte de reuniunea completă a membrilor OPEC.

„Noi pregătim ceva”, a declarat ministrul iranian al petrolului, Bijan Zanganeh, reporterilor, după întâlnirea cu ministrul saudit al energiei, Khalid al-Falih, înaintea discuțiilor OPEC, relatează Reuters.

Comisia mixtă de monitorizare comună, care include țări precum Rusia și Arabia Saudită, s-a reunit joi și a recomandat o creștere a producției, în ciuda opoziției ministrului iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, care a ieșit de la întâlnire și a precizat că OPEC nu îl va convinge să mărească producția de petrol.

Vineri, la Viena, a început cea de-a 174-a întâlnire a reprezentanţilor statelor membre Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în urma căreia ar putea fi anunţată creşterea producţiei de petrol.

Presa internațională a semnalat deja o potenţială creştere a producţiei de aproximativ un milion de barili pe zi, o cifră vehiculată încă din urmă cu aproximativ două săptămâni. Atunci, Bloomberg, citând surse anonime, relata că guvernul Statelor Unite ar fi cerut unui grup de producători de petrol în frunte cu Arabia Saudită creşterea producţiei de petrol cu un milion de barili de petrol pe zi.

Însă nu doar Statele Unite a solicitat ponderarea preţurilor şi creşterea producţiei, ci şi India, China şi Federaţia Rusă. Aceasta din urmă, deşi nu este membru OPEC, a sugerat deja creşterea producţiei cu 1,5 milioane de barili pe zi. În plus, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a avut întâlniri cu omologul său iranian, Bijan Zanganeh, pe tema creşterii producţiei.

Iniţiativa s-a lovit, însă, de opoziţia Iranului, cel puţin într-o primă fază, fiind invocate „influenţele externe”. Ulterior, prin vocea ministrului Petrolului iranian, Iranul a dat de înţeles că şi-a dat consimţământul, în anumite condiţii, cu privire la creşterea producţiei. Acordul Iranului pentru mărirea producţiei este obligatoriu datorită faptului că sistemul de vot din cadrul OPEC se bazează pe unanimitate. Prin urmare, este de văzut mai exact şi care sunt condiţiile pe care Iranul le-a cerut pentru a fi de acord cu creşterea producţiei.

Potrivit Reuters, nu doar Iranul ar fi avut obiecţiuni cu privire la creşterea producţiei, ci şi Irak şi Venezuela. Cele două au invocat scăderea preţurilor - lucru problematic mai ales pentru Venezuela, care se confruntă cu probleme economice structurale.

În situaţia în care producţia nu va fi suplimentată, Arabia Saudită a avertizat că s-ar putea ajunge la un deficit de petrol de aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi începând cu a doua jumătate a acestui an şi, pe cale de consecinţă, la o creştere a preţurilor.

Deficitul de petrol a apărut în urma unor întreruperi de aprovizionare în Venezuela, Angola şi Libia, cu un impact de 2,8 de milioane de barili. La acesta, s-ar mai putea adăuga şi o posibilă scădere a producţiei Iranului, ca urmare a reactivării sancţiunilor de către Statele Unite. Potrivit analiştilor STRATFOR, în situaţia în care sancţiunile vor fi eficiente, exportul Iranului de petrol ar urma să scadă cu aproximativ 500.000 de barili pe zi.

Liderii reprezentanţilor statelor-membre OPEC se întâlnesc de cel puţin două ori pe an. De regulă, întâlnirile au potenţial de impact asupra evoluţiei preţului la petrol la nivel global, lucru care, la rândul lui, este în măsură să afecteze preţurile altor bunuri, economii sau monede.

Statele membre OPEC sunt Kuwait, Algeria, Libia, Gabon, Angola, Guineea Ecuatorială, Iraq, Nigeria, Iran, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Venezuela şi Ecuador.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.