Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Open Arms a salvat în câteva ore, în centrul Mediteranei, 158 de migranţi

Agerpres
migranti canalul manecii

Organizaţia umanitară spaniolă Open Arms a salvat în câteva ore, în centrul Mediteranei, 158 de migranţi, numărul celor aflaţi la bordul mai multor nave şi care aşteaptă să debarce într-un port sigur fiind acum de peste 600 de persoane, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Nava respectivei ONG a întreprins, noaptea trecută, două operaţiuni de salvare distincte, interceptând în apele internaţionale o ambarcaţiune în pericol în care se aflau 102 migranţi.

Prima operaţiune a avut loc luni seara, fiind salvate 56 de persoane.

Open Arms tocmai ce a ajuns în zona de căutare şi salvare (SAR) din Libia după ce a stat şase zile în reparaţii, fiind rezolvată provizoriu o problemă mecanică la motor, însă ONG solicită ajutor pentru a soluţiona problema de formă definitivă sau a achiziţiona o altă navă.

În fapt, în acest moment, este unica navă umanitară prezentă în apele internaţionale din largul Libiei, de unde pleacă majoritatea migranţilor, deoarece restul vapoarelor s-au apropiat de coastele italiene în căutarea unui port.

Citește și: SURSE - Thriller în Parlament: suspans major la moțiunea de cenzură

În total, sunt 642 de persoane care aşteaptă să debarce într-un loc sigur după ce au fost salvate din largul mării.

Nava "Alan Kurdi" a unei organizaţii nonguvernamentale germane are la bord, de la sfârşitul săptămânii trecute, 77 de migranţi, cel mai mic fiind un bebeluş de jumătate de an, iar acum se află în dreptul insulei italiene Sicilia. "Aşteptăm, fără întârziere, un port sigur, o navă nu este un loc sigur", a scris organizaţia pe reţelele sociale.

Pe de altă parte, nava "Ocean Viking" a organizaţiilor SOS Mediterranée şi Medici Fără Frontiere (MFF) transportă alţi 407 migranţi salvaţi în cinci operaţiuni nocturne şi se găseşte în largul coastei Calabriei (sudul Italiei).

Luni, o femeie a fost luată cu elicopterul în Malta împreună cu cei trei fii ai săi în urma unor arsuri grave la contactul cu un combustibil.

Din cei salvaţi, 132 sunt minori neînsoţiţi, majoritatea provenind din Bangladesh, Somalia şi Eritreea, a explicat MFF.

Coordonatorul MFF pe "Ocean Viking" a arătat că "oamenii continuă să plece şi să încerce această traversare mortală", din violenta Libie spre Europa, în ciuda frigului iernii şi a condiţiilor rele de pe mare.

Pentru moment, debarcările în Italia continuă să crească. De la începutul anului, au ajuns în această ţară 870 de migranţi, faţă de 155 în aceeaşi perioadă din 2019, conform datelor Ministerului de Interne până la 27 ianuarie.

În ultima perioadă, guvernul italian, format din formaţiunea antisistem Mişcarea de 5 Stele şi mai multe partide de centru-stânga, a pus mai puţine obstacole la debarcarea migranţilor, graţie în parte unui acord de redistribuire cu alte state europene.

Un ton foarte diferit de politica porţilor închise promovată de Matteo Salvini cât timp a fost ministru de Interne între iunie 2018 şi august 2019, mai notează EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.