Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OpenAI l-a numit pe fostul şef al Twitch, Emmett Shear, în funcţia de CEO interimar

Twitch
Twitch

OpenAI l-a numit pe fostul şef al Twitch, Emmett Shear, în funcţia de CEO interimar, în timp ce şeful în exerciţiu Sam Altman s-a mutat să susţină dezvoltarea inteligenţei artificiale de către Microsoft, într-o întorsătură surprinzătoare a evenimentelor care a încheiat un weekend tumultuos pentru startupul aflat în centrul unui boom al inteligenţei artificiale, transmite Reuters.

Numirile, stabilite duminică târziu în noapte, au urmat înlăturării bruşte a lui Altman, cu câteva zile mai devreme, din funcţia de CEO al producătorului ChatGPT, şi au pus capăt speculaţiilor că s-ar putea întoarce, potrivit news.ro.

Microsoft s-a grăbit să atragă unele dintre cele mai mari nume care au părăsit OpenAI, inclusiv un alt co-fondator, Greg Brockman, pentru a ţine talentele cheie departe de rivali, inclusiv Google, parte a grupului Alphabet, şi Amazon.com, în timp ce încearcă să stabilizeze OpenAI, în care a investit miliarde de dolari.

Şeful interimar nou numit al startup-ului a respins rapid speculaţiile conform cărora consiliul OpenAI l-a înlăturat pe Altman din cauza unei controverse asupra siguranţei modelelor AI puternice.

Shear a promis să deschidă o investigaţie asupra concedierii, să ia în considerare o nouă conducere pentru OpenAI şi să îşi continue calea de a face disponibile tehnologiile precum chatbot-ul său viral.

 

”Nu sunt suficient de nebun pentru a accepta această slujbă fără sprijinul consiliului pentru comercializarea modelelor noastre minunate”, a spus Shear, adăugând: ”Stabilitatea şi succesul OpenAI sunt prea importante pentru a permite tulburărilor să le perturbe în acest fel”.

Startupul l-a demis pe Altman vineri, după ”o defecţiune în comunicare”, potrivit unui memoriu intern văzut de Reuters.

OpenAI este o organizaţie non-profit. Consiliul de administraţie format din patru persoane este format de vineri din trei directori independenţi, care nu deţin capitaluri proprii în OpenAI, şi cercetătorul şef Ilya Sutskever.

"Regret profund participarea mea la acţiunile consiliului de administraţie. Nu am intenţionat niciodată să dăunez OpenAI. Îmi place tot ce am construit împreună şi voi face tot ce pot pentru a reuni compania", a spus Sutskever într-o postare pe platforma X.

Sutskever, precum şi fostul CEO interimar Mira Murati, s-au numărat printre cei aproape 500 de angajaţi care au ameninţat că vor părăsi compania luni, dacă consiliul nu demisionează şi nu îi reinstituie în funcţii pe Altman şi Brockman, potrivit unei scrisori văzute de Reuters.

Personalul a cerut, de asemenea, numirea a doi directori independenţi în consiliu, cum ar fi fostul CEO al Salesforce Bret Taylor şi fostul congresman din Texas Will Hurd.

”Acţiunile dumneavoastră au făcut evident că sunteţi incapabili să supravegheaţi OpenAI”, au spus angajaţii în scrisoare.

”Microsoft ne-a asigurat că există posturi pentru toţi angajaţii OpenAI la această nouă filială dacă alegem să ne alăturăm”, au adăugat ei.

OpenAI nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Nu a fost clar de ce a demisionat Murati din funcţia de CEO interimar.

IDEALURI DIFERITE

O sursă familiarizată cu problema a spus că angajaţii OpenAI sunt împărţiţi între idealuri diferite. Unii - de obicei cei care s-au alăturat înainte de 2022 - sunt concentraţi pe construirea de inteligenţă generală artificială şi împotriva mişcării prea rapide, fără limite suficiente, în timp ce alţii, recrutaţi după succesul ChatGPT, sunt mai dornici să construiască şi să lanseze rapid produse asemănătoare ideii tradiţionale de startup din Silicon Valley, a spus sursa.

”Acest weekend a fost pur şi simplu detonarea unei bombe care aştepta să explodeze”, potrivit analistului Radio Free Mobile Richard Windsor.

Altman devine CEO al unui nou grup de cercetare din cadrul Microsoft şi i se vor alătura şi alţi colegi care pleacă de la OpenAI, care au renunţat în urma înlăturării sale, a declarat CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, în postări pe X.

Printre unii dintre cei care i se alătură lui Altman la Microsoft se află cercetătorii seniori Szymon Sidor şi Jakub Pachocki, potrivit Brockman.

Microsoft a investit miliarde de dolari în OpenAI şi şi-a pariat viitorul pe startup, lansând ceea ce a numit copiloţi AI pentru clienţii de afaceri bazaţi pe tehnologia OpenAI.

”AI este o mare oportunitate şi o potenţială ameninţare pentru liderii actuali ai tehnologiei, aşa că Microsoft va fi încântat să poată beneficia de cunoştinţele şi viziunea lui Altman şi să se pregătească pentru o nouă eră majoră a schimbărilor tehnologice”, a declarat Russ Mould, director de investiţii. la AJ Bell.

Potrivit surselor, Microsoft a sprijinit revenirea lui Altman la startup, o mişcare care părea probabilă cu doar câteva ore înainte de anunţurile de luni.

Tachinându-şi reconcilierea aşteptată cu consiliul OpenAI, Altman a postat duminică o imagine cu el însuşi pe X purtând o insignă de invitat OpenAI cu legenda: ”prima şi ultima dată când port una dintre acestea”.

Cercetătorii OpenAI au considerat vastele rezerve de putere de calcul ale Microsoft ca fiind esenţiale pentru dezvoltarea maşinilor superinteligente. Nadella şi Shear au spus ambii că companiile lor au rămas angajate în parteneriatul lor, în timp ce resursele vor merge şi către noul grup al lui Altman de la Microsoft.

”Aşteptăm cu nerăbdare să ne mişcăm rapid pentru a le oferi resursele necesare pentru succesul lor”, a spus Nadella.

Într-o postare separată pe X, Altman a distribuit mesajul lui Nadella cu cuvintele ”misiunea continuă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.