Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opera completă a părintelui Teofil Părăian, tipărită de Mitropolia Ardealului

dexologia.ro
 Părintele Teofil Părăian

La sinaxa stareţilor şi a stareţelor din Arhiepiscopia Sibiului, organizată luni la Mănăstirea Brâncoveanu, a fost anunţat nou proiect editorial, şi anume tipărirea operei complete a părintelui Teofil Părăian.

„Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a propus un proiect foarte important pentru Mănăstirea «Brâncoveanu» de la Sâmbăta de Sus și anume începerea tipăririi într-o ținută de excepție, unitară și emblematic monahală opera sau moștenirea culturală pe care ne-a lăsat-o preacuviosul părinte Teofil Părăian, atât în scris, cât și audio sau video, în numeroasele conferințe și predici ținute sau rostite în diverse locuri, televiziuni sau posturi de radio”, a precizat arhimandritul Ioachim Tomoiagă, potrivit basilica.ro.

Sinaxa monahală a avut loc în Aula Academiei Teologice de la Mănăstirea „Brâncoveanu”, sub președinția Mitropolitului Laurenţiu al Ardealului. Foto credit: Mitropolia Ardealului

În prima parte a întâlnirii, protosinghelul Policarp Stoian de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bran a susținut o comunicare intitulată „Viața celor adormiți; nuanțe și limite ale distincției dintre rai și iad”.

Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte importante, cum ar fi activitatea mănăstirilor în perioada pandemiei și problemele întâmpinate până acum, monahii fiind îndemnați să continue ajutorarea oamenilor aflați în situaţii dificile și să fie pregătiți pentru următoarea perioadă din an.

Pr. Teofil Părăian

Părintele Teofil, unul dintre marii duhovnici pe care i-a avut vreodată Ardealul şi întreaga Biserică Ortodoxă Română, s-a născut în 1929.

La 1 aprilie 1953 a intrat în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Nevederea fizică era o cruce a vietii pe plan material, dar el a transformat-o într-o biruintă în plan spiritual

– Patriarhul României

După patru luni a fost călugărit, de Adormirii Maicii Domnului, și a primit numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă care se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”.

La șapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie, a fost hirotonit preot de Mitropolitul Antonie Plămădeală.

Tot atunci a primit hirotesirea întru duhovnic.

În anul 1986 părintele Teofil a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

„Duhovnicul tinerilor”, cum a fost supranumit Părintele Teofil Părăian, a luat calea veșnicie în anul 2009, într-o zi de 29 octombrie.

Este înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.