Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea Judecătorii merge unsă la DNA. Ce a declanșat scânteia

Nici un judecător corupt nu mai poate sta liniștit în urma operațiunii declanșate de DNA în zona instanțelor de judecată. Acum nu mai miră pe nimeni reținerea, arestarea și condamnarea vreunui judecător din țară și nici chiar de la Instanța Supremă.

Totul a pornit de la anchetele in care procurorii nu au reusit sa obtina condamnarile dorite când probele prezentate erau de-a dreptul zdrobitoare, insa dosarele „beton” inaintate instantei nu au reusit sa-i convinga pe anumiti judecatori.

Insa cum Inspectia Judiciara a CSM nu a putut sau mai degraba nu a vrut sa descalceasca ce se ascunde in spatele acestui mister, misiunea de a face lumina in respectivele cazuri le-a revenit tot procurorilor anticoruptie. Astfle că rețelele constituite în timp de judecători și infractori au început să cadă una după alta.

Terminarea dosarului in ceea ce o priveste pe Corina Eugenia Jianu, sefa Sectiei a II –a Civile de la Tribunalul Constanta, reprezinta precedentul de care aveau nevoie procurorii anticoruptie pentru a putea declansa asaltul asupra retelelor de trafic de influenta din justitie. Magistratul constantean este acuzat de abuz in serviciu si luare de mita, dupa ce ar fi primit drept spaga, prin intermediul fiicei sale, un teren de 500 mp intr-o zona rezidentiala a orasului Navodari, relatează enational.ro

Iar terenul, achizitionat la o suma de o suta de ori mai mica decat valoarea reala a pietei imobiliare, a fost astfel practic „donat” judecatoarei de catre chiar edilul din Navodari, Nicolae Matei.

Nicolae Matei era acuzat de catre DNA, cu probe temeinice, de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si spalare de bani la Primaria Navodari, prejudiciul estimat fiind de 26,5 milioane de euro. Numai ca, spre stupefactia tuturor si mai ales a procurorilor care au instrumentat acest caz, edilul a beneficiat de clementa inexplicabila, cel putin la prima vedere, a judecatoarei Corina Eugenia Jianu. Cu care, dupa cum au descoperit ulterior oamenii Laurei Codruta Kovesi, inculpatul avea o intelegere preexistenta. Insa ca sa nu bata la ochi si pentru a pacali sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor catre magistrati, cei implicati in aceasta retea de trafic de influenta au folosit ceea ce DNA a denumit drept „metoda introducerii mai multor actiuni identice”. Este vorba despre o intreaga strategie prin care inculpatul reusea sa-si „traga” dosarul la judecatorul cu care avea blatul si pe care deja il „manjise” in prealabil.

Iar exemplul blatului dintre Nicolae Matei si judecatoarea Corina Eugenia Jianu este relevant pentru cum functioneaza acest circuit si la alte instante de judecata aflate deja in vizorul DNA. Pentru ca, dupa cum sustin procurorii anticoruptie in rechizitoriu, „inculpatii procedau la alegerea completului de judecata prin introducerea mai multor actiuni identice, urmata de renuntarea la judecata in toate dosarele formate, cu exceptia celui repartizat judecatorului cu care exista o intelegere prealabila”. Si extrem de important este ca de acum procurorii pot cere redeschiderea tuturor dosarelor in care inculpatii au scapat in mod „miraculos”, dar pentru care nu existau dovezi ca aveau o intelegere cu judecatorii. Pentru ca, nu-i asa, toti se aparau cu argumentul ca dosarele se repartizeaza aleatoriu…

sursa foto: saadetyalcin.blogspot.com

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.