Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opera poetică a lui Lucian Blaga va fi tradusă, integral, în limba franceză

Opera poetică a lui Lucian Blaga va fi tradusă, integral, în limba franceză, un prim pas în acest sens fiind făcut prin apariția volumului "Poemele Luminii" în ediție bilingvă româno-franceză, lansat vineri, la Alba Iulia, în cadrul Târgului de Carte "Alba Transilvana", manifestare ajunsă la a IX-a ediție și desfășurată sub deviza 'Cartea care te cucerește!'.

La eveniment au fost prezenți traducătorul Jean Poncet și Horia Bădescu, cel care a semnat postfața volumului, care au recitat în franceză, respectiv în română, câteva din poeziile, inclusiv 'Eu nu strivesc corola de lumini a lumii', publicate de Blaga în 1919, atunci când avea doar 24 de ani.

Citește și: Daniel Craig a refuzat 100 de milioane de euro pentru a fi iar James Bond: Cine ar putea fi alesul

Horea Bădescu a menționat că acest proiect prelungește un alt proiect, rezultat al colocviilor Festivalului Lucian Blaga de la Cluj-Napoca, dar mai ales al celor șapte ediții pariziene ale colocviilor Blaga. El a menționat că, grație sprijinului Institutului Cultural Român, pe 9 iunie, cartea va fi prezentată la Paris, de către editorul francez, la cea mai mare manifestare de carte de poezie din Franța.

'Cu această ocazie, vom face o seară special dedicată lui Lucian Blaga la Institutul Cultural Român de la Paris', a precizat Bădescu.

Citește și: După X Factor urmează SexFactor: Noul talent-show porno lansat de americani / VIDEO

La rândul său, editorul Vasile George Dâncu a opinat că 'e un lucru extraordinar ce se întâmplă cu Lucian Blaga prin Jean Poncet, scriitor francez care, dezinteresat, din dragostea față de poezia lui Blaga, s-a pornit la drum și a tradus integral poezia lui Blaga'. Dâncu a precizat că Poncet nu mai are mult de lucru și va fi în traducere în franceză integral poezia lui Lucian Blaga.

'De ce 'Poemele Luminii'? Pentru că și cronologic este poemul de debut, dar ieșim și noi în întâmpinarea Centenarului Marii Uniri, pentru că 'Poemele Luminii' le-a scris Blaga (în 1919 — n.r.) și sub semnul entuziasmului pe care l-au avut ardelenii având loc Marea Unire a Transilvaniei cu România. Să sperăm că vom avea în câțiva ani ediția integral sub traducerea lui Jean Poncet a lui Lucian Blaga și că va avea succes în Franța', a spus Dâncu.

Citește și: VIDEO De acum poți să știi ce îți spune pisica ta: A fost inventată zgarda ce traduce mieunatul

Directorul Bibliotecii Județene 'Lucian Blaga' Alba, Mioara Pop, a menționat că volumul, tradus 'excelent' în franceză, este rodul unui proiect al Bibliotecii și Editurii Școala Ardeleană, proiect ce își propune să editeze integral opera poetică a lui Blaga în ediție bilingvă, româno-franceză.

'Să sperăm că proiectul va fi dus la capăt', a conchis Mioara Pop.

Citește și: Ce sacrificiu a făcut președintele Klaus Iohannis pentru soția Carmen

La Târgul de Carte de la Alba Iulia, desfășurat de vineri până duminică, sunt prezente peste 50 de edituri, care expun mii de volume.

În cadrul evenimentului sunt programate o serie de lansări și prezentări de carte în prezența autorilor, cum ar fi Academician Costa Roșu, Nora Iuga, Daniela Zeca Buzura, Aurora Liiceanu, Dan Lungu și Lucian Boia.

Citește și: Cele mai bune studii despre sex în care au participat doar femeile

Tot la Târgul de Carte, Ștefan Popa Popas va susține un workshop de caricatură, scrie agerpres.ro.

De asemenea, este inclus în cadrul evenimentului și Festivalul Internațional 'Alb Umor', ajuns la cea de-a VII-a ediție.

Zecile de edituri prezente la 'Alba Transilvana', târg unde intrarea este liberă, au o ofertă variată de carte, inclusiv cu importante reduceri de preț.

Târgul de Carte 'Alba Transilvana' este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană 'Lucian Blaga' Alba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.