Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operație SPECTACULOASĂ făcută de medicii din Iași: cu ajutorul celui mai performant robot din lume l-au ajutat pe un bărbat să meargă din nou

Freepik.com
operație, chirurgi

O echipă de medici de la Spitalul de Neurochirurgie "Prof.dr.N Oblu" din Iaşi a efectuat o nouă intervenţie chirurgicală cu ajutorul robotului Mazor X, în urma căreia un bărbat din judeţul Bacău, victimă a unui accident rutier grav, a reuşit să meargă din nou, relatează Agerpres.

Dr Lucian Eva, directorul Spitalului de Neurochirurgie "Prof.dr N.Oblu" din Iaşi, a declarat că pacientul, un bărbat în vârstă de 44 de ani, a fost operat cu ajutorul robotului Mazor X, care este cel mai performant din lume pentru chirurgia spinală. El a fost transferat în stare gravă de la Spitalul din Moineşti, unde a ajuns în urma unui accident rutier.

Potrivit sursei citate, dacă bărbatul nu era operat cu ajutorul acestei tehnologii, risca să nu mai poată merge vreodată.

"Pacientul a fost adus la noi prin transfer de la un spital din judeţul Bacău. El este victima unui accident rutier grav în urma căruia a suferit o fractură cominutivă corp vertebral L1, tip A3.

Particularitatea cazului a constat în faptul că acest corp vertebral fracturat i-a produs un deficit motor incomplet, care în urma intervenţiei chirurgicale şi-a revenit aproape 100%.

Vorbim despre o intervenţie chirurgicală asistată robotic - MAZOR X. Operaţia se face mai întâi virtual, adică se face un plan de intervenţie, se setează operaţia din punct de vedere virtual, robotul preia imaginile, pacientul este aşezat pe masa de operaţie, este scanat, se preiau imaginile reale pe care robotul le suprapune pe operaţia virtuală, şi abia după aceea se poate începe operaţia propriu-zisă.

E un mecanism destul de sofisticat care necesită o echipă multidisciplinară, inclusiv bioingineri.

Acest robot elimină orice eroare umană în privinţa implantării device-urilor în coloană.

În urma unei astfel de intervenţii chirurgicale se scurtează şi perioada de spitalizare, la două zile", a declarat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Robotul Mazor X a fost pus în funcţiune în primele zile ale anului 2019. În momentul în care a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean Iaşi era singurul exemplar de acest gen din lume. În prezent un astfel de robot mai există doar într-un singur centru medical din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.