Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operaţiune specială a SBU: Un agent rus din Transnistria a fost convins să meargă la Odesa, unde a fost reţinut de către ucraineni

SBU

Departamentul de contrainformații al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a desfășurat o operațiune specială în mai multe etape, în cadrul căreia au reţinut un agent rus din Transnistria, cunoscut drept "Skif".

Acesta a fost ademenit de partea ucraineană să se deplaseze în regiunea Odesa, unde a fost reţinut de către serviciile speciale ucrainene. Bărbatul avea sarcina de a crea o rețea de agenți în sudul Ucrainei şi, în acest scop, a încercat să recruteze de la distanță rezidenți din regiunea Odesa, inclusiv polițiști locali.

"Pentru a-l aduce pe teritoriul Ucrainei, ofițerii ucraineni de contrainformații au introdus un angajat al SBU în câmpul vizual al acestuia și au creat condiții care sugerau că angajatul respectiv ar accepta să coopereze cu teroriștii. Conform scenariului elaborat de serviciile speciale ucrainene, bărbatul a venit la Odesa, pentru a recruta personal o 'candidă'.

Operativitatea SBU a permis documentarea treptată a acțiunilor ilegale ale agentului rus și reținerea lui în flagrant" - transmite serviciul de presă al SBU.

Conform anchetei desfăuşurate de partea ucraineană, agentul s-a dovedit a fi un cetățean al Ucrainei, care a plecat în Republica Moldova la începutul anilor '90 şi a luat parte la război de partea separatiştilor transnistreni. Ulterior, acesta a devenit lunetist în unitatea "trupelor interne ale Transnistriei", controlată de teroriștii ruși. După ceva timp, persoana respectivă a fost "promovată", fiind numită în funcţia de comandant de grup al unității a 17-a a forțelor speciale "Edelweiss" din Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei.

În timp ce se afla în rândurile forțelor speciale ruse, bărbatul a participat la operațiuni militare în Daghestan și în Cecenia.

În 2014, acesta a ajuns la Odesa pentru a organiza revolte în masă în favoarea Rusiei. După aceea, a fost dat în urmărire, astfel că a fugit în Transnistria, unde, în 2019, a fost recrutat de Serghei Zatika și Denis Marusik - reprezentanți ai regimului de ocupaţie de la Tiraspol. "Apoi, acesta a primit porecla operațională 'Skif', a participat la antrenamente și deja în 2023 a început să îndeplinească sarcini inamice.

Printre domeniile prioritare ale activităților sale de recunoaștere și ale acţiunilor sale subversive a fost colectarea de informații despre desfășurarea și deplasarea de trupe ale Forțelor de Apărare ucrainene în zonele de primă linie din sudul Ucrainei" - mai menţionează SBU.

Agentul rus reţinut de ucraineni riscă închisoare pe viaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.