DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Operaţiunea 'WATCHDOG': Documentul PSD care arată pas cu pas sistemul de numărătoare paralelă şi prevenire a fraudelor la vot

watchdog

După experianţa de la alegerile locale, când nu a existat o numărătoare paralelă a voturilor în Bucureşti, PSD schimba strategia pentru alegerile parlamentare. "Am pus la punct împreună cu colegii noştri din teritoriu cel mai eficient sistem de numărătoare paralelă a voturilor la nivel naţional pentru alegerile parlamentare", anunţa recent prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu.

Sistemul de numărătoare paralelă pregătit de PSD a fost intitulat "Whatcdog" (câine de pază, trad.), potrivit unui document intrat în posesia STIRIPESURSE.RO. Sistemul care ca scos "prevenirea și combaterea fraudării voturilor obținute de PSD la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020" şi a fost transmis tuturor şefilor de campanie la nivel județean, responsabililor cu ziua votului la nivel județean şi responsabililor cu numărătoarea paralelă la nivel județean.

Documentul "WATCHDOG" poate fi consultat integral AICI! (.pdf)

"Reprezentanții PSD din secțiile de votare trebuie să aibă pregătite în prealabil întâmpinări și sesizări pentru toate abaterile de la procedurile legale ce pot reprezenta o breșă pentru fraudarea votului sau pentru alterarea rezultatelor. Toți reprezentanții PSD trebuie să fie instruiți să depună întâmpinări, sesizări sau contestații pentru orice neregulă din secția de votare, indiferent cât de mică ar i aceasta. Aplicația națională pentru ziua votului și numărătoarea paralalelă va genera automat alerte ce vor fi evidențiate în interfață și vor fi transmise prin SMS către reprezentanții PSD din birourile electorale în care trebuie să se intervină", se arată în preambulul documentului.

Strategia PSD cuprinde mai mule operaţiuni:

- Monitorizarea prezenţei din secţiile de voare, cu alerte automate în caz de nereguli;

- Prevenirea fraudelor din exteriorul secţiei de votare, cu o atenţie deosebită acolo unde se prelungeşte votul după ora 21.00;

- Prevenirea fraudelor în interiorul secţiei de votare, practic cea mai importantă parte, cuprinzând numeroase operaţiuni şi măsuri în caz de nereguli şi culminând cu numărătoarea paralelă.

Numărătoarea paralelă are două etape: cea realizată în secţiile de votare şi urmată de o raportare rapidă şi cea realizate ulterior, pe baza copiilor proceselor verbale obţinute de reprezentanţii din secţii şi centralizate la partid.

Documentul "Watchdog" conţine o descriere amănunţită a procedurii de raportare prin SMS a rezultatelor în timp real, inclusiv numărul de telefon la care se vor transmite mesajele (eliminat din document, din motive de GDPR) şi forma standard a informaţiilor care fi transmite prin SMS. Acest proces ar trebui nu doar să asigure o raportare rapidă a rezultatelor, ci şi să ofere un tablou complet al unor posibile fraude ulterioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.