Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operatorul polonez de conducte solicită 1,3 miliarde de euro de la Gazprom din Rusia pentru încetarea livrărilor

infoactual.ro
Nord Stream gaze

Proprietarul secțiunii poloneze a gazoductului Yamal, EuRoPol Gaz, cere despăgubiri de peste 6 miliarde de zloți (1,3 miliarde de euro) de la Gazprom pentru pierderile acumulate ca urmare a faptului că gigantul energetic de stat rus a oprit livrările de gaze anul trecut, scrie notesfrompoland.com.

Vestea că EuRoPol Gaz a depus o plângere la Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm a fost raportată ieri de Business Insider Polska și ulterior confirmată de ministrul activelor de stat, Jacek Sasin.

Firma cere rambursarea a 848 de milioane de zloți din taxele de transport al gazelor din 2006 până în 2009, răscumpărate de către Gazprom în 2010, cu condiția ca operatorul rus să transmită gaze până în 2045 și ca compania poloneză să încaseze banidin aceste transporturi.

În plus, EuRoPol Gaz estimează aproximativ 5,4 miliarde de zloți din veniturile din taxele de transport al gazelor până în 2045 ca fiind pierdute din cauza opririi de către Gazprom a transporturilor de gaze către Polonia în aprilie anul trecut, în urma refuzului Varșoviei de a plăti combustibilul din ruble.

Documentele văzute de Agenția poloneză de presă (PAP) arată că EuRoPol Gaz a cerut Gazprom la sfârșitul lunii aprilie să plătească sumele solicitate. După ce firma rusă a refuzat, EuRoPol Gaz a cerut arbitrajul pe 9 mai. Gazprom nu a comentat încă public.

Polonia preia activele Gazprom în țară, ceea ce înseamnă cota firmei ruse în secțiunea poloneză a gazoductului Yamal

În noiembrie anul trecut, guvernul polonez a anunțat că preia temporar participația de 48% a Gazprom la EuRoPol Gaz pentru a asigura "buna funcționare" a firmei și "securitatea infrastructurii critice".

Într-o dispută anterioară, în 2020, tribunalul de arbitraj de la Stockholm a ordonat Gazprom să plătească PGNiG, 6 miliarde de zloți pentru perceperea unor prețuri la gaze care nu reflectă realitățile pieței.

Anul trecut, într-un caz separat, Gazprom a câștigat un apel împotriva unei amenzi de 29 de miliarde de zloți care i-a fost aplicată de autoritatea antitrust din Polonia pentru construirea gazoductului Nord Stream 2 fără a solicita mai întâi aprobarea Poloniei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.