Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operele străine revin în Turkmenistan după 19 ani de interdicţie

teatru

Turkmenistanul a găzduit marţi prima reprezentaţie a unei opere străine - o punere în scenă a lucrării compozitorului italian Ruggiero Leoncavallo, "Pagliacci" - după o interdicţie de aproape 19 ani, motivată de "incompatibililatea" dintre această formă de artă şi "mentalitatea turkmenă", informează AFP, potrivit Agerpres.

Teatrul de stat din Aşgabat, capitala acestui stat autoritar şi izolat din Asia Centrală, a fost plin ochi la reprezentaţie, desfăşurată în cadrul "Festivalului Internaţional al Culturii".

"Timp de aproape două decenii, ne-a lipsit o întreagă parte a culturii. Am aşteptat această zi mult timp", a declarat pentru AFP o spectatoare, Anna Krasnova, în vârstă de 59 de ani.

Directorul spectacolului, Daniele de Plano, a explicat că "Pagliacci" ("Paiaţe") a fost jucat în cadrul "unui program de schimb cultural" între Italia şi fosta republică sovietică" şi s-a declarat totodată "onorat să fie primul regizor care a readus opera în Turkmenistan".

Primul preşedinte al Turkmenistanului independent, Saparmurat Niiazov, decedat în 2006, a interzis operele şi spectacolele de balet străine în 2001, în ceea ce el a descris drept un efort de protejare al culturii turkmene.

Autorităţile nu au indicat dacă şi baletul va fi reintrodus în această ţară, una dintre cele mai izolate din lume.

Succesorul lui Niazov, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a menţinut numeroase politici restrictive adoptate înainte de venirea sa la putere în 2006 şi se bucură, de asemenea, de un puternic cult al personalităţii.

În mentalitatea turkmenilor, aceste forme de artă sunt strâns legate de perioadele de dominaţie rusă şi sovietică.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.