Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie: Rusia s-ar putea dezintegra în mai multe state

rusia

Fostul presedinte al Poloniei, Lech Walesa, nu a exclus destramarea Federatiei Ruse în mai multe state. Dupa desprinderea unor regiuni, Rusia se va diminua într-atât de mult, încât va fi greu de recunoscut, spune el într-un interviu acordat publicatiei ucrainene 'Ekonimiceskaia pravda', potrivit portalului baltic Delfi.lt.

'În Rusia sunt minimum 60 de popoare. Ea s-ar putea destrama si ar putea ramâne cu o populatie de numai de 20 de milioane de oameni. Aceasta depinde de modul în care se va dezintegra', a declarat Walesa în interviul pentru jurnalistii ucraineni.

În acest caz, a subliniat el, noile entitati statale formate s-ar putea unifica dupa principiul Uniunii Europene si ar putea coexista împreuna, dar nu asa cum exista astazi în cadrul Federatiei Ruse. Dar, în opinia sa, astfel de modificari nu vor surveni prea curând.

'Rusii sunt niste oameni nefericiti. Trebuie ca mentalitatea lor sa se schimbe complet. Totul la ei va veni mai târziu', a estimat fostul presedinte al Poloniei, lider al miscarii sindicale Solidarnost, laureat al premiului Nobel pentru Pace în anul 1983.

Vorbind despre Rusia, Walesa (73 de ani) a spus ca 'aceasta tara nu a trait niciodata în conformitate cu principiile occidentale'. 'Rusia nu a avut niciodata democratie si libertate.A vrut întotdeauna sa aiba un dusman. Prezenta acestuia a disciplinat aceasta tara', a opinat fostul lider politic polonez.

'Europa are nevoie de Rusia', a afirmat Walesa în interviul amintit, subliniind ca pentru revenirea Rusiei în cadrul comunitatii internationale este necesar ca Rusia 'sa se poarte ca un stat civilizat' si nu sa sperie celelalte tari cu arma sa nucleara.

'Nu avem planuri de a ataca pe nimeni, dar daca cineva ne va ataca, el va plati scump', a avertizat Walesa, adaugând:'Daca cizma ruseasca va pune piciorul pe pamânt polonez, în ciuda faptului ca am un premiu Nobel pentru Pace, voi merge la lupta si voi trage în dusman'.

În vara anului 2014, au existat încercari în Rusia de a organiza asa-numite 'marsuri pentru federalizare'. Organizatorii au fost ulterior retinuti, iar mass-media care au postat materiale privind aceste activitati neautorizate au trebuit sa le elimine din retea. Rusia este al noualea cel mai populat stat din lume. La 1 ianuarie 2015, aceasta tara numara 146 milioane de locuitori.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.