DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

OPINIE Viitorul începe azi pentru Republica Moldova

arhiva personala
Anton Pisaroglu

Cetățenii Republicii Moldova au fost chemați ieri la urne pentru alegerea unui parlament mai “funcțional”, care să poată rezolva chestiunile majore cu care țara se confruntă. Situația nu este câtuși de puțin simplă, conținând ingrediente care creează premisele unei neliniști care tinde să se permanentizeze. Avem influența aproape eternă a Federației Ruse care continuă sistematic procesul de “de-românizare” sau rusificare, care nu este compensat, din păcate, de un proces de reală identificare a unei autentice identități naționale. Apoi, situația internă este marcată de provocări și neliniști iar economia este într-un grad de subdezvoltare cauzat, în mare parte, de o clasă politică profund coruptă care servește interesele proprii dar și pe cele ale Moscovei. Pe lângă toate acestea, există Transnistria, enclava care are toate caracteristicile unui butoi cu pulbere care, detonat controlat din zone de influență ostile, poate transforma în câteva zile Republica Moldova într-o scenă de război clasic, cu tancuri și trupe paramilitare.

De ce sunt mai importante decât oricând alegerile parlamentare dn 11 iulie pentru Republica Moldova?

Republica Moldova se străduiește de 30 de ani să se extragă de sub dominația Rusiei, iar indecizia permanentă a electoratului moldovenesc, asumată sau indusă special de diverși actori politici, a îngreunat această ruptură. Ultimii ani au fost scena unor repoziționări neobosite ale principalelor partide politice generate de crize interne, de scăderea drastică a încrederii electoratului și, mai ales, de dorința partidelor de a încheia alianțe politice conjuncturale doar pentru a rămâne în zona de putere și influență.

PDM, de exemplu, suferă o scădere masivă a încrederii pe fondul nemulțumirii față de politica oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Imaginea PSRM a fost erodată serios de prestația slabă a liderului Igor Dodon la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut. PPDA încearcă tot felul de mișcări pentru reintrarea în grațiile electoratului.

În mod natural, acest climat politic favorizează apariția unor facțiuni politice noi sau rebranduite precum AUR sau PN, acestea capturând zona de electorat care cunoaște dezamăgirea de prea mult timp. Sondajele indicau la sfârșitul lui 2020 o creștere majoră a numărului ”indecișilor” - electorat care nu și-a ales încă un candidat - de la 29% (în noiembrie 2019) la 65% (în septembrie 2020), ceea ce indica o lipsă de încredere acută în actuala clasă politică.

Anul 2020 a prezentat primele semnale ale electoratul moldovenesc de maturizare și deschidere către jucători politici de orientare pro-occidentală. Triggerul maturității electoratului l-a reprezentat alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 când, pro-rusul Igor Dodon, creditat cu cele mai mari șanse în cursa electorală (36%), la o diferență de 7 procente de pro-europeana Maia Sandu (29%) a pierdut fotoliul prezidențial.

Victoria Maiei Sandu este cu atât mai semnificativă cu cât a însemnat înfrângerea unui candidat politic care a beneficiat de o infrastructură raională importantă a PSRM, precum și de sprijinul financiar impresionant din partea Rusiei, dar utilizarea unor instituții de forță din Republica Moldova ca instrumente de șantaj și presiune politică.

O altă surpriză a alegerilor prezidențiale a fost votul de încredere pe care electoratul i l-a acordat expansivului Renato USATÎI, acesta reușind să se claseze pe locul trei în primul tur al prezidențialelor, devansând contracandidați tradiționali puternici ca Pavel FILIP sau Andrei NĂSTASE.

Acesta a convins electoratul cu un discurs statalist pro-moldovean, cu o prezență inspirată pe social media unde a targetat electoratul tânăr și, nu în ultimul rând, cu măsuri eficiente adoptate în raionul Bălți pe parcursul crizei COVID. Mesajele lui Usatîi au ajuns, potrivit analizei sondajelor, la segmentul indecișilor, electorat tânăr, din toate zonele politice neacoperit politic de Maia SANDU, Igor DODON, Andrei NĂSTASE sau liderii PDM.

Câștigarea alegerilor de către pro-europeana Maia SANDU a reprezentat, în esență, declanșarea luptei pentru scoaterea Moldovei de sub influența oligarhilor, corupților și a zonei socialiste care a ținut acaparată Moldova în ultimii ani. Meritul acesteia este că nu a cedat în fața presiunii socialiștilor și a alianțelor neoficiale cu Platforma Pentru Moldova din Parlament și în martie 2021 a reușit dizolvarea Parlamentului și declanșarea de alegeri parlamentare anticipate.

Alegerile parlamentare au o miză importantă în condițiile în care Republica Moldova este o republică parlamentară, legislativul necesitând o coaliție majoritară pro-europeană care să guverneze astfel încât Republica Moldova să fie scoasă de sub controlul Federației Ruse. În caz contrar, președintele Maia Sandu nu va avea pârghiile necesare pentru a realiza schimbările structurale și reformele de care țara are mare nevoie pentru a depăși criza economică, socială și politică în care se regăsește de mai bine de un deceniu.

Ce se va întâmpla după 11 iulie?

Rezultatele parțiale au arătat opțiunea clară a poporului moldovean de a se îndrepta spre un viitor pe care să și-l clădească singur, bazat pe valorile naționale, într-un parteneriat firesc cu Uniunea Europeană. În acest moment, PAS a primit de la electorat votul de încredere pentru a putea duce Republica Moldova pe parcursul pro-european.

Vezi și: Igor Dodon amenință cu proteste în masă dacă Moldova se va alătura sancțiunilor împotriva Federației Ruse .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.