Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opozantul rus Aleksei Navalnîi dezvăluie la ce metodă de tortură este supus în fiecare dimineaţă la ora 5:00 - VIDEO

Agerpres - Reuters
aleksei navalnîi

Aleksei Navalnîi, care se află în detenţie, s-a plâns că a fost otrăvit, agresat şi privat de îngrijiri medicale adecvate, dar luni a dezvăluit că se confruntă cu o nouă provocare: este forţat să asculte un celebru cântăreţ de muzică pop pro-Putin, la ora 05:00 în fiecare dimineaţă, relatează Reuters, citat de news.ro.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, un fost avocat care a devenit cunoscut în urmă cu mai bine de zece ani prin faptul că a ironizat elita preşedintelui Vladimir Putin şi a adus acuzaţii de corupţie pe scară largă, se află în prezent într-o închisoare aflată la aproximativ 60 km nord de Cercul Polar.

Condamnat să rămână în închisoare până la vârsta de 74 de ani, în baza unor acuzaţii despre care spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică, Navalnîi spune că regimul său de detenţie presupune acum ca în fiecare dimineaţă să asculte imnul naţional al Rusiei, după care i se pune melodia "Eu sunt rus", un cântec patriotic interpretat de celebrul cântăreţ pro-Putin "Şaman".

Şaman, un instrument folosit de propaganda Kremlinului

Şaman, al cărui nume real este Iaroslav Dronov, a profitat de valul de patriotism alimentat de război pentru a deveni un element de bază la televiziunea de stat şi este una dintre celebrităţile care îl propune oficial pe Putin pentru a candida din nou la preşedinţie în martie.

Cântecul său emblematic, pe care îl interpretează uneori îmbrăcat într-o ţinută de piele neagră cu o banderolă de braţ în culorile steagului rusesc, "Eu sunt rus", vorbeşte despre cum ruşii nu pot fi "rupţi" şi "merg până la capăt" şi au sângele părinţilor lor.

Artistul în vârstă de 32 de ani a stârnit controverse în noiembrie, când a simulat declanşarea unei bombe nucleare la un concert difuzat de televiziunea de stat, apăsând un buton roşu într-o valiză nucleară falsă, înainte ca în jurul său să izbucnească focuri de artificii.

Muzica, o altă forma de tortură

Într-un mesaj pe X facilitat de colaboratorii săi, Navalnîi a descris o rutină matinală suprarealistă: "Cântăreţul Şaman a ieşit în evidenţă când eu eram deja în închisoare, aşa că nu am putut nici să-l văd, nici să-i ascult muzica. Dar ştiam că a devenit principalul artist al lui Putin. Şi că principalul său cântec este 'Eu sunt rus'", a transmis Navalnîi. "Bineînţeles că eram curios să îl ascult, dar unde puteam să îl ascult în închisoare? Şi apoi m-au adus la Iamal (locul unde se află închisoarea sa din Arctica). Şi aici, în fiecare zi, la ora 5 dimineaţa, am auzit comanda: "Ridică-te!", urmată de imnul naţional rusesc şi, imediat după aceea, se cântă al doilea cel mai important cântec al ţării - "Eu sunt rus", cu Şaman", a povestit Navalnîi.

"Deci, închipuiţi-vă imaginea: Districtul Autonom Iamal-Neneţ (închisoarea sa - n.r.). Noaptea polară. În cazarma pentru infractorii dintr-o colonie cu regim special, A. Navalnîi, condamnat la 19 ani de închisoare, pe care propaganda Kremlinului se chinuie să-l spele de ani de zile pentru că a luat parte la mitinguri ruseşti, face exerciţii pe cântecul "Eu sunt rus", care îi este difuzat ca o lucrare educativă în scop corecţional. Ca să fiu sincer, încă nu sunt sigur că înţeleg corect ce sunt post-ironia şi meta-ironia. Dar dacă nu e asta, atunci ce este?", conchide Navalnîi cu umor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.