Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția din Turcia contestă referendumul la cea mai înaltă instanță

turcia

Principalul partid turc de opoziţie a anunţat vineri că va sesiza Înalta Curte administrativă pentru a anula o decizie contestată a autorităţii electorale în urma referendumului privitor la extinderea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

Opoziţia turcă contestă legalitatea unei decizii de ultim moment a Înaltului Consiliu Electoral (YSK) de a considera ca valide buletinele de vot nemarcate cu ştampilă oficială, afirmând că ea ar putea să fi favorizat victoria taberei "Da", care a câştigat referendumul la un scor strâns, cu 51,4% din voturi, potrivit rezultatelor neoficiale, scrie agerpres.ro.

YSK a respins miercuri un prim recurs prezentat de principalul partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP).

"Vom continua demersul în faţa Consiliului de Stat pentru a obţine anularea deciziei YSK de autorizare a buletinelor de vot neştampilate", a afirmat preşedintele CHP, Bulent Tezcan, într-un comunicat citat de canalul de televiziune CNN-Turk.

Consiliul de Stat, structură care datează din vremea Imperiului Otoman, este cea mai înaltă instanţă administrativă a Turciei.

Tezcan a invitat YSK să nu publice rezultatul oficial al referendumului atât timp cât toate căile de recurs nu vor fi fost epuizate.

"Indiferent că cetăţenii au votat 'da' sau 'nu', noi ne vom continua lupta până la capăt pentru a proteja drepturile celor 49 de milioane de cetăţeni care au luat parte la vot", a adăugat el.

Premierul turc Binali Yildirim a calificat în declaraţii de presă noul recurs al CHP drept "inconsistent".

O misiune comună de observatori ai OSCE şi ai Consiliului Europei a estimat luni că scrutinul nu a fost "la înălţimea criteriilor" europene. Potrivit observatorilor, campania s-a desfăşurat în condiţii inechitabile, favorizând tabăra "Da", scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.