Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția, ipoteză bombă în cazul modificării legilor Justiției: 'Se încearcă schimbarea lui Kovesi'

Inquam Photos / Octav Ganea
kovesi dna

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi-a exprimat, joi, convingerea că PSD o va schimba pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, odată cu adoptarea legilor Justiţiei în forma propusă în prezent.

Întrebat, joi seară, la Digi 24, dacă PSD va încerca să o schimbe pe Laura Codruţa Kovesi, Orban a răspuns: "Da. Sunt absolut convins. N-am nicio îndoială în privinţa asta".

Orban a explicat că prin modificarea acestor legi, "PSD a planificat să încalece politic Justiţia, să conducă politic Justiţia".

Citește și: Dan Andronic, analiză LA SÂNGE a bătăii dintre Palada şi Goţiu: 'Două persoane agresive...'

"Lucrul ăsta e clar, se vede ca lumina zilei. Sunt lucruri împotriva cărora ne-am opus categoric, fiind dispuşi să apelăm la toate formele de protest, inclusiv ieşitul în stradă. (...) 1. Şefii Parchetelor sunt numiţi practic de ministrul Justiţiei, de omul Guvernului PSD. CSM, care în mod normal este garantul independenţei Justiţiei, poate o singură dată să dea aviz negativ, după care ministrul Justiţiei numeşte pe cine vrea el. 2. Inspecţia Judiciară, cea care cercetează disciplinar, care propune sancţiunile, e trecută în subordinea ministrului Justiţiei. Adică acelaşi ministrul al Justiţiei care numeşte şefii Parchetelor este cel care controlează Inspecţia Judiciară (...). Deci, transformi Inspecţia Judiciară în armă politică, ca să o îndrepte împotriva procurorilor care 'deranjează' (...) 3. Încălcarea autonomiei procurorului de caz. Şeful ierarhic superior putea să infirme o decizie luată de procurorul de caz, dar pe motive de legalitate. Prin această modificare i se dă dreptul şefului numit de ministrul Justiţiei să infirme rezoluţii ale procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci şi pe motive de temeinicie", a afirmat Orban, conform Agerpres.

El a menţionat că "oricând poţi să trimiţi Inspecţia Judiciară la DNA".

"Inspecţia Judiciară nouă, după model PSD. Oricând poţi să trimiţi Inspecţia Judiciară la DNA sau la DIICOT. Poate se mai duc o dată. Şi oricând poţi să-i găseşti bube în cap doamnei Kovesi sau altor procurori, astfel încât să fie schimbaţi", a susţinut preşedintele PNL.

Orban a subliniat că a pledat întotdeauna pentru "o putere judecătorească independentă".

"De la începutul carierei mele am pledat pentru o putere judecătorească independentă, o putere judecătorească liberă, autonomă de alte puteri în stat, autonomă de puterea politică, de intervenţiile puterii politice. De asemenea, autonomă - pentru că s-au văzut lucruri - şi de orice alte intervenţii şi influenţe care pot veni din partea serviciilor de informaţii sau din partea altor instituţii. Nu va exista dreptate sau şansa ca fiecare român să-şi găsească dreptatea în justiţie decât atunci când o să avem o putere judecătorească şi un sistem de justiţie care este aşa cu îl defineşte Constituţia, şi anume independent. Garantul independenţei Justiţiei fiind Consiliul Superior al Magistraturii", a spus Orban.

Întrebat ce sentimente încearcă faţă de DNA şi faţă de procurori, Ludovic Orban a arătat că nu cunoaşte foarte bine această instituţie, dar a opinat că de când funcţionează DNA a scăzut corupţia în România.

Citește și: CTP, reacție în scandalul momentului: 'Gospodine de 50 de ani salută gestul'

"Mărturisesc că nu cunosc foarte bine DNA. Am început să mă uit la anchetele formulate de cei de la DNA după ce mi s-a întâmplat cu mai multă atenţie. Sentimente nu poţi să zici că ai. (..) Este evident că de când există şi funcţionează DNA, mai ales în ultima perioadă, a scăzut corupţia în România. Hai să fim cinstiţi! Au fost foarte multe cazuri de oameni condamnaţi, au fost foarte multe afaceri de corupţie care au fost dezvăluite", a mai spus Orban.

Referitor la organizarea unui eventual miting pe tema legilor Justiţiei, Orban a precizat că va fi stabilit "la momentul potrivit".

"Stabilim într-un moment care este potrivit. Stabilim, nu vă faceţi probleme. Sunt convins că nu vom fi singuri. Vă spun că există o mare sensibilitate în societatea românească faţă de acest subiect", a adăugat Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.