Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia din Belarus anunță o strategie pentru înlăturarea lui Aleksandr Lukaşenko de la putere

tvr.ro
Svetlana Tihanovskaia

Opoziţia din Belarus a prezentat marţi, după şase luni de proteste împotriva puterii de la Minsk, o strategie pentru înlăturarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează DPA, potrivit AGERPRES.

Lidera de opoziţie Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a anunţat "Strategia pentru victoria belaruşilor", care include pregătirea a noi proteste la nivel naţional începând din martie, precum şi alte măsuri care să ducă la schimbare.

Cu toate acestea, pentru a se ajunge la noi alegeri, reprezentaţii guvernului belarus şi cei ai mişcării pentru democraţie trebuie ca pe un termen mai lung să se aşeze în secret la masa negocierilor, se mai menţionează în plan.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, regimul lui Lukaşenko trebuie slăbit şi mai mult, de exemplu prin presiune internaţională, se adaugă în strategie.

Citește și: Inginerul din reportajul Recorder a rămas fără loc de muncă. Șeful numit politic stă pe același scaun/ Chelnărița a demisionat

Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august, când Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind obţinută prin fraude, iar opoziţia o consideră pe Tihanovskaia adevărata câştigătoare.

De atunci au loc proteste cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.

În momentul de vârf al protestelor, în stradă au ieşit sute de mii de persoane. Câţiva manifestanţi au fost ucişi, câteva sute au fost răniţi, iar mai multe mii au fost închişi.

Protestele continuă, dar sunt mult mai reduse, în contextul în care mulţi susţinători ai opoziţiei au fost trimişi la închisoare sau au fost nevoiţi să plece din ţară, ca Tihanovskaia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.