Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia din Namibia doreşte renegocierea cu Germania a acordului privind genocidul

static.dw.com
namibia

Liderul celui mai mare partid de opoziţie din Namibia a făcut cunoscut marţi că a scris Germaniei pentru a-i cere să renegocieze acordul privind genocidul încheiat anul trecut între cele două guverne, transmite AFP preluat de agerpres.

Liderul Mişcării Democrate Populare (MDP), McHenry Venaani, a declarat pentru AFP că i-a scris ministrului german de externe, Annalena Baerbock, săptămâna trecută, dar nu a primit încă un răspuns.

În Namibia, Germania a fost responsabilă pentru masacrele popoarelor indigene Herero şi Nama, pe care mulţi istorici le consideră a fi primul genocid al secolului al XX-lea.

În mai 2021, după mai bine de cinci ani de negocieri intense, Germania a anunţat că a recunoscut că a comis un "genocid" pe acest teritoriu din sudul Africii, colonie a sa între 1884 şi 1915, şi a promis un ajutor pentru dezvoltare de 1,1 miliarde euro pe 30 de ani de care trebuie să beneficieze descendenţii celor două triburi.

Germania a subliniat că acest ajutor va fi plătit pe "o bază voluntară" şi că acordul nu este comparabil cu "reparaţiile".

Mulţi namibieni au respins acordul, estimând că descendenţii Herero şi Nama nu au fost suficient implicaţi în negocieri şi că guvernul de la Windhoek a fost constrâns să accepte textul - prezentat parlamentului namibian în urmă cu un an, dar încă neadoptat.

"Reparaţiile nu au fost recunoscute ca o consecinţă a admiterii genocidului", a spus McHenry Venaani, cerând Germaniei "să revină la masa negocierilor şi să reelaboreze un acord care să satisfacă cele două grupuri".

Crimele comise în Namibia în timpul colonizării germane au afectat relaţiile bilaterale mulţi ani.

În total, cel puţin 60.000 de Herero şi aproximativ 10.000 de Nama au fost ucişi între 1904 şi 1908, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.