Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia laburistă din Marea Britanie vrea o altfel de politică: Cum se vede relaţia cu SUA

marea britanie

Marea Britanie are nevoie de o relaţie mai deschisă şi mai independentă cu Statele Unite pentru a evita o repetare a invadării Irakului în 2003, care a fost un 'act de agresiune militară', a estimat miercuri liderul opoziţiei laburiste britanice Jeremy Corbyn, potrivit Reuters. Corbyn, care la vremea respectivă s-a opus invadării Irakului, s-a adresat în plenul parlamentului în cadrul unei dezbateri privind prezentarea concluziilor comisiei create în urmă cu şapte ani pentru a ancheta acest război. ''Războiul nu a fost în niciun caz, aşa cum a spus Sir John Chilcot, o ultimă soluţie. Ca să vorbim deschis, a fost un act de agresiune militară lansată pe baza unui fals pretext'', a spus Jeremy Corbyn. ''Sunt multe lecţii pe care trebuie să le tragem din războiul din Irak. Ele includ nevoia de o relaţie mai independentă şi mai deschisă cu Statele Unite şi de o politică externă bazată de respectarea dreptului internaţional şi a autorităţii Naţiunilor Unite'', a adăugat liderul laburist britanic.

Marea Britanie a invadat în mod prematur Irakul în 2003, fără a încerca să găsească 'o soluţie de ultim recurs', a declarat miercuri John Chilcot, preşedintele comisiei create în urmă cu şapte ani pentru a ancheta acest război. "Am ajuns la concluzia că Marea Britanie a decis să se alăture invaziei din Irak înainte ca toate alternativele paşnice pentru a obţine dezarmarea (ţării) să fie epuizate. Acţiunea militară nu era inevitabilă la acel moment", a spus John Chilcot. Evaluările privind gravitatea ameninţării reprezentate de armele irakiene de distrugere în masă au fost prezentate cu o siguranţă nejustificată, a mai declarat el.

Conform raportului Chilcot, ce are 2,6 milioane de cuvinte, circumstanţele în care s-a decis că există o bază legală pentru acţiunea militară a Marii Britanii au fost "departe de a fi satisfăcătoare". Miniştrii de la acel moment erau conştienţi de inadecvarea planurilor americane şi îngrijoraţi de inabilitatea lor de a exercita vreun fel de influenţă asupra acestora. Tony Blair i-a promis lui George W. Bush că îl va urma în privinţa Irakului "indiferent ce se va întâmpla", a mai dezvăluit Chilcot. "La 28 iulie (2002), Blair i-a scris preşedintelui Bush pentru a-l asigura că va fi alături de el 'indiferent ce se va întâmpla'", a spus preşedintele comisiei de anchetă. Comandat în 2009 şi adunând concluziile audierii a 120 de martori, între care Tony Blair şi succesorul său Gordon Brown, acest raport, care trebuia să fie iniţial făcut public într-un interval de un an, a devenit el însuşi controversat de-a lungul timpului, determinând familiile soldaţilor ucişi în Irak să fixeze un ultimatum autorităţilor, sub rezerva intentării unor procese. Unele dintre aceste familii au decis de altfel să boicoteze prezentarea raportului, într-un centru de conferinţe la Londra, în timp ce câţiva manifestanţi s-au adunat în faţa clădirii la apelul Coaliţiei 'Stop the War'.

Războiul din Irak a costat viaţa a 179 de militari britanici şi a zeci de mii de irakieni, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.