Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția rusă din exil face pregătiri pentru răsturnarea prin forță a lui Putin: Poate fi îndepărtat doar pe calea armelor. Va fi război civil

Bloomberg
rusia kremlin lupte interne

Vladimir Putin împinge Rusia pe calea unui război civil și al dezintegrării statului, a declarat opozantul Andrei Sidelnikov, un activist al opoziției prodemocrație ce se propune drept alternativă la regimul de la Kremlin.

Congresul Deputaților Poporului, un forum al politicienilor anti-Putin, s-a întrunit săptămâna trecută într-o conferință la Varșovia. Prima întrunire a avut loc în noiembrie anul trecut, de asemenea în Polonia.

„Nu am de gând să amăgesc pe nimeni. Un eventual transfer de putere în Rusia nu poate fi realizat pe cale pașnică în nicio circumstanță. Motivul îl constituie cei 23 de ani de politici ai lui Putin. Doar prin folosirea forței se poate schimba ceva. Putin nu doar că a dus Rusia pe calea războiului, făcând din această țară o amenințare pentru întreaga lume. El a adus țara în pragul dezintegrării și al războiului civil. Cu toate că realitatea este că astăzi nu avem încă capacitatea de a schimba prin forță conducerea, totuși pregătirile în acest sens au început deja”, a afirmat Sidelnikov pentru publicația britanică.

Legiunea Libertate pentru Rusia

Luptătorii din Legiunea Libertate pentru Rusia vor juca un rol esențial în răsturnarea lui Putin și al regimului său dictatorial, întrucât acești voluntari ruși „nu văd nicio altă posibilitate în afara utilizării forței pentru a schimba regimul actual din Rusia”.

Aceștia luptă în cele mai fierbinți părți ale frontului, inclusiv la Bahmut, și pe această cale dobândesc „educație în afacerile militare”, explică opozantul rus.

Potrivit lui Ilia Ponomarev, fost deputat rus (2007-2016) și unul dintre cei mai importanți lideri ai opoziției din exil, acest efectiv este încă modest, dar circa 10.000 de oameni și-au exprimat până acum dorința să se alăture Legiunii.

Sidelnikov, un asociat al fostului agent KGB Alexander Litvinenko, care a fost otrăvit cu poloniu la Londra în 2006, a explicat că el și colegii săi își folosesc toate contactele pentru a aduce noi recruți cât mai repede posibil.

Totodată, împărtășesc informații despre voluntari serviciilor secrete ucrainene, astfel încât candidații să poată fi selectați cu atenție.

„Din păcate, nu există prea multă încredere față de ruși, astfel că trebuie să treacă prin mai multe etape de verificare, iar acest lucru ne încetinește capacitatea de a umple efectivele Legiunii", a spus el.

Congresul

Legiunea are legături strânse cu Congresul- de altfel, unul dintre combatanții săi, „Cezar”,a fost ales în Consiliul Executiv.

În cadrul conferinței din ajunul împlinirii unui an de la invazia rusă în Ucraina, deputații Congresului au adoptat în unanimitate Legea Revoluționară, propusă de Ponomarev. Acesta stipulează dizolvarea Federației Ruse și anularea puterilor lui Putin și ale organismelor guvernamentale.

Legislația are în vedere crearea unei noi republici ruse democratice care va respecta legile internaționale și ale cărei granițe vor corespunde cu pe care le avea Rusia la 19 februarie 2014 - adică înainte de ziua în care Putin a anexat ilegal Crimeea.

Activiștii spun că acționează în calitate de deputați ai unui Parlament democratic în așteptare ce ar urma să asigure interimatul până când vor putea fi organizate noi alegeri în Rusia post-Putin.

În prezent, Congresul este format din 76 de foști aleși naționali și locali care au adunat împreună aproximativ 5 milioane de voturi în alegerile din Rusia, la vremea când acestea erau considerate libere.

Admițând că temerile privind dezmembrarea Rusiei odată ce regimul lui Putin s-ar prăbuși sunt valide, Sidelnikov a subliniat că Congresul ar putea fi util în limitarea haosului ce va surveni inevitabil după o schimbare de regim.

„După destrămarea Rusiei....pentru că o astfel de destrămare va avea loc....va fi extrem de important să readucem ceea ce a mai rămas [din acest mare teritoriu] și pe cetățenii ruși la comunitatea mondială civilizată.

Este esențial să avem un temei juridic pentru perioada de tranziție. Congresul este o platformă unică care ne oferă posibilitatea de a evita haosul care ar putea izbucni în țară în momentul transferului de putere."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.