Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia ungară, lovitură pentru Viktor Orban: Sesizează Comisia Europeană în legătură cu gestionarea a miliarde de euro de către un ministru al guvernului

comisia europeana

Un partid al opoziţiei ungare a sesizat marţi Comisia Europeană după unele dezvăluiri apărute în presă potrivit cărora un ministru al guvernului condus de Viktor Orban ar fi fost autorizat de un necunoscut să gestioneze suma de 4,3 milliarde de euro, relatează AFP. 'Coaliţia Democratică (DK) cere Comisiei Europene să deschidă o anchetă pentru a elucida modul în care ministrul Lajos Kosa a dispus de suma de 4,3 milliarde de euro', a declarat presei Zsolt Gréczy, purtător de cuvânt al acestei formaţiuni de stânga, conform Agerpres.

Măsura survine după ce cazul lui Kosa, ministru fără portofoliu în guvernul Orban, a fost dezvăluit de cotidianul Magyar Nemzet deţinut de omul de afaceri Lajos Simicska, fost apropiat al lui Orban şi devenit între timp un adversar al acestuia din urmă şi un susţinător al partidului de extremă dreaptă Jobbik.

Cu mai puţin de o lună înainte de alegerile parlamentare, ziarul citat a publicat marţi o fotografie a unui contract notarial potrivit căruia Kosa a fost mandatat de o persoană necunoscută să cumpere titluri de trezorerie în valoare de 4,3 miliarde de euro emise de statul ungar. 'Dacă această informaţie este adevărată, este vorba de cel mai mare scandal politic şi economic din ţară', a spus Gréczy, menţionând că nici o achiziţie de această amploare nu a fost notificată Comisiei Europene, aşa cum ar fi trebuit să fie în acest caz.

Opoziţia maghiară apelează în mod constant la autorităţile europene pentru dosare ce privesc cercurile de putere guvernamentale, considerând că anchetele nu au nici o şansă de reuşită dacă sunt încredinţate autorităţilor de la Budapesta. Preşedintele Comisiei pentru securitate naţională a Parlamentului, Zsolt Molnar (socialist, de opoziţie), a convocat o reuniune specială la 20 martie privind acest dosar.

Odată cu apropierea alegerilor parlamentare din 8 aprilie, la care Orban va candida pentru un al treilea mandat consecutiv, mass-media apropiate lui Lajos Simicska au intensificat atacurile în care fac referire la luxul în care trăiesc apropiaţi ai premierului ungar, în contextul unor suspiciuni de corupţie şi deturnare de fonduri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.