Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oprea a ales cam repede. A uitat de Dragnea

dragnea_oprea_61389700

Răspunsul lui Gabriel Oprea nu s-a lăsat așteptat.

A confirmat discuția cu Iohannis, inclusiv sfatul pe care șeful statului i l-a dat și a declarat, cam prea răspicat, că nu-și va da demisia. Nu și-a mai lăsat nicio portiță de ieșire.

În acest moment, relațiile Președintelui cu Guvernul Ponta intră realmente pe avarii. Oprea era singurul interlocutor la cel mai înalt nivel între Iohannis și Executiv.  Relațiile vor fi, cum spune șeful statului, ”complexe”.  În limbajul molcom al fostului primar al Sibiului, ”complex” înseamnă război.

Ponta a trecut de faza unor simple ironii, dublate de obediență și a început să atace frontal, cam cum o făcea pe vremea lui Traian Băsescu, pe atunci, însă, stimulat de lipsa de popularitate a acestuia.

De mâine, Ponta și Oprea vor fi în aceeași barcă. Sau, mai bine zis, o navă de luptă. Cam mică și pipernicită, dacă uită că pe tabla de șah mai există o piesă redutabilă. Ghici cine?

Rămâne interesantă declarația lui Liviu Dragnea, atotputernicul șef al PSD, de astăzi. Practic, Dragnea se află pe aceeași lungime de undă cu Iohannis. Îi reproșează lui Oprea felul în care a gestionat criza, dar ridică din umeri neputincios. Poate fi un simplu joc de imagine, menit să-l extragă din problemele uriașe pe care le au și Ponta și Oprea sau poate fi un semn către Iohannis că, din punctul lui de vedere, într-o singură zi, îi rezolvă pe amândoi: și pe Oprea și pe Ponta. Care ar fi condiția lui Dragnea? Una singură: Președintele să-l pună pe el premier. Cum va guverna însă Dragnea fără Oprea? Simplu, Dragnea a început deja discuțiile cu parlamentarii din UNPR, peste capul vicepremierului, azi devenit irelevant în jocul politic.

Va accepta Iohannis târgul? Adică, un Dragnea șef al guvernului în schimbul celor două căpățâni devenite indezirabile? Puțin probabil. Iohannis știe că PNL trebuie să vină la guvernare înainte de locale și mai știe că nu poate pune cu mâna lui un premier, oricare, de la PSD, înainte de parlamentare, pentru că astfel va submina în mod serios șansele liberalilor de a forma viitorul cabinet.

Dar și Dragnea blufează puțin. Până acum îl avea doar pe Ponta pe cap. De mâine are două probleme. PSD susține un guvern cu numărul unu și numărul doi contestați de Opoziție, dar și o majoritate a românilor. Pe Iohannis nu-l deranjează nici varianta în care Dragnea și-i asumă, volens-nolens, pe amândoi.

Cheia rămâne în sistem și la UNPR.

Când comandantul suprem îți cere demisia și tu refuzi să pleci, deja trebuie să te uiți în fiecare zi peste umăr. Cam asta va fi soarta lui Gabriel Oprea. De azi încolo nu știe nici el ce și de unde îl va lovi. Structurile militarizate nu suportă dezonoarea și au mijloace subtile de a-i elimina pe cei care nu respectă ierarhia de comandă.

Oprea se înșeală când citește totul în cheie ”politică”. Sfatul lui Iohannis poate să fi fost unul politic, dar consecințele lui depășesc hârjoneala partidelor.

În lunile care urmează toată lumea va fi cu ochii pe UNPR. Nu doar publicul larg. Ci, mai ales, PSD, PNL și poate PMP.

Citește și Sfatul letal al lui Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.