Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oprea deschide cușca cu lei. Udrea e salvată. Ce ne așteaptă?

oprea udrea

Iohannis și l-a scos de la inimă pe Oprea. Politica e cinică. Oamenii sunt folositori atunci când nu le atârnă un pietroi de gât, când nu devin o vulnerabilitate.

Și, totuși, până la un moment dat, Oprea i-a fost folositor lui Iohannis și sistemului. Ceea ce a reușit a fost să strângă niște ”lei” într-o cușcă și să țină poarta ferecată. Cine nu înțelege e suficient să se uite câți din cei șaizeci de parlamentari UNPR, veniți care de pe unde, au o problemă cu DNA, DIICOT sau ANI.

Când ofensiva împotriva Codului Penal s-a pornit în iunie anul acesta, condusă de un grup din PSD, în frunte cu Șerban Nicolae, vicepremierul a ieșit în față și a amenințat cu părăsirea coaliției la guvernare, dacă partenerii vor să se atingă de legea care trimite parlamentari pe bandă rulantă  în arest sau în fața judecătorilor.

A fost o mișcare surpriză pentru social-democrați și începutul unei frumoase prietenii între Oprea și Iohannis.

Degeaba au mârâit unii și alții din partidul lui Ponta (pe atunci). Au înțeles că solidaritatea penalilor din Parlament fusese spartă. Asaltul s-a anulat. Oștile erau numeric insuficiente.

Acum, Oprea a fost decuplat de la sistem. Iohannis l-a sfătuit să plece și nu s-a mulțumit să-i spună asta în particular. A declarat-o și public.

Dar ce se va întâmpla cu cei 60 de ”lei” din cușca UNPR? Cei care sperau că, dacă se vor dovedi utili unei cauze mai înalte, și-ar putea corecta sensibil destinul penal.

Un prim semnal a fost dat ieri, în Parlament, la votul pentru arestarea și reținerea Elenei Udrea. Fiarele au scăpat de după gratii. Oprea le-a deschis larg poarta. Flămânzi să muște din statul de drept, cel care le amenință existența, UNPR-iștii au devorat într-o clipă cauza pe care se presupunea că trebuie să o apere.

PNL a votat la vedere pentru încuviințare. PSD s-a codit. Probabil că unii, atenți la îndemnul lui Dragnea, au votat la vedere, precum șeful lor de partid, adică, ”pentru”. Votul a fost strâns. Liberalii, împreună cu o mică parte din PSD și cu UNPR, ar fi fost destui cât să-și trimită colega în fața judecătorului de drepturi și libertăți.  E clar, însă, că UNPR a dezertat și a înclinat balanța.

Rezultatul arată că Oprea, odată ieșit din grațiile sistemului, se simte dezlegat de orice angajament. Ar fi și greu, în noile condiții, să le mai ceară ceva propriilor parlamentari. În schimbul a ce? El nu mai reprezintă nimic, nu le mai poate garanta nimic, nu le mai poate promite nimic.

Când oastea de strânsură a generalului se va risipi, așa cum a venit, vor fi destul de puțini cei care vor alege grupul PNL. Vor alege acel grup care le oferă protecție. Va face asta PSD? Greu de spus. Nici Dragnea nu s-ar angaja la asemenea promisiuni.

Episodul de ieri din Parlament poate fi doar începutul. Scoși din cușcă, lăsați să zburde liber, UNPR-iștii vor fi curtați intens nu de un partid anume, ci de acel grup care n-a renunțat la planurile de a scoate dinții DNA și ai magistraților prin modificarea legilor. Cum nu mai au nimic de pierdut, oamenii lui Oprea se vor pune repede la dispoziția celor alături de care pot obține certitudini pentru viitorul lor în fața legilor.

Singura speranță care poate zădărnici o asemenea coaliție penală vine de la apropierea alegerilor. Doar trei luni până la intrarea în an electoral. E anul când politicienii sunt cuminți, promit, dau salarii și pensii mari, schimbă Mercedesul cu Duster și se feresc de gesturi care îi pot ostiliza pe alegători, cum ar fi vreo modificare de legislație în favoarea lor. Cine se uită cu atenție vede că, în privința unor mișcări nepopulare din vară, precum mărirea salariilor demnitarilor și pensiile speciale pentru parlamentari, partidele dau înapoi.

Altfel spus, va fi greu acum pentru UNPR-iști, rămași orfani de tătucul protector, să-și găsească parteneri pentru o operațiune majoritară de castrare a justiției. Cu atât mai mult cu cât parlamentarii nu mai sunt de capul lor, ca în vremea votului uninominal, ci sunt la dispoziția șefului politic, mai preocupat în an electoral de scorul general al partidului. Și nu va risca Dragnea, de exemplu, ca vreun grup rebel să mânjească imaginea PSD, pe care noul șef și echipa sa s-au angajat să o spele cu mult sârg în perspectiva viitoarelor scrutine.

Una e să să-ți salvezi un coleg de arest, așa cum s-a întâmplat ieri, la mica înghesuială, folosind trucuri cu bile ca să nu priceapă ”bizonul” cine și cum a votat exact, alta e să intri în inițiative la vedere pentru torpilarea Codului Penal.

Ceasul ticăie. Politicienii își pun curând straiele electorale. Timp pentru o manevră împotriva justiției ar mai fi doar până în decembrie, după care șansele scad vertiginos. Încep să bată tobele electorale. Alegătorii devin atenți și s-ar putea să țină minte.

Citește și Alba-neagra cu Elena Udrea. Semnificații

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.