Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orașele lumii au început să elimine porțiuni inutile de beton și asfalt: se lucrează de zor la visul de a readuce natura în mediul urban

bbc.com

Din Australia până în Ontario, orașele lumii au început să elimine porțiuni inutile de beton și asfalt, permițând naturii să se instaleze în locul lor, informează BBC.

Într-o zi toridă de iulie, Katherine Rose a luat un stâlp metalic robust și l-a înfipt sub buza ispititoare a unei plăci de beton pretăiate. Rose, director de comunicare și implicare la Depave, o organizație non-profit din Portland, Oregon, transpira în căldură - dar avea de gând să câștige această luptă.

Secțiunea murdară și dreptunghiulară de crustă urbană din fața ei era pe cale să se mute. Apăsând în jos pe bara sa metalică, aplicând-o ca pe o pârghie, ea a aruncat acoperirea de beton în sus. Acum lumina soarelui putea să cadă din nou pe pământul de dedesubt. O mizerie de pietriș și pământ care, pentru Rose, era plină de potențial.

"Se simte ca și cum ai elibera solul", spune ea, amintindu-și de adunarea de vară în care ea și aproximativ 50 de voluntari au îndepărtat aproximativ 1.670 mp de beton de pe terenul unei biserici locale. "Este vorba de a imagina și de a realiza pe deplin un vis pe care cred că îl avem cu toții", spune Rose. Visul de a readuce natura în mijlocul nostru.

content-image

Ce prespune proiectul

Ideea de "depaving", cunoscută uneori sub numele de "desealing", este una simplă: înlocuirea betonului, asfaltului și alte forme de amenajare peisagistică dură cu plante și sol. Această idee există cel puțin din 2008, când a fost înființat grupul Depave din Portland. Susținătorii spun că depavarea permite apei să se absoarbă în sol, ceea ce reduce inundațiile în perioadele de ploi abundente - ajutând la "buretarea" orașelor. Plantele indigene ajută animalele sălbatice să se agațe în spațiile urbane, iar prin plantarea de copaci se poate crește umbra, protejând locuitorii de valurile de căldură. Injectarea de verdeață pe străzile orașelor poate chiar să îmbunătățească sănătatea mentală a oamenilor. Dacă se dorește ca depavarea să ia cu adevărat avânt, va trebui să se extindă dincolo de o mână de ecologiști și voluntari entuziaști.

Pe măsură ce criza climatică se adâncește, unele orașe și chiar regiuni întregi au început să adopte asfaltările ca parte a strategiilor lor de adaptare la schimbările climatice. Este timpul, spun unii, să începem să ne spargem străzile de beton în stil mare - pentru a crea spații mai bune pentru natură.

Ori de câte ori Rose se plimbă prin oraș în aceste zile, nu poate să nu remarce locurile în care s-ar putea scoate o porțiune de asfalt și pune câteva plante. "Îmi doresc în permanență să fac mai mult", mărturisește ea. "Este greu să nu o vezi peste tot".

Grupul ei spune că, numai în Portland, din 2008, a desființat peste 33.000 mp de asfalt - o suprafață echivalentă cu aproape patru terenuri de fotbal și jumătate.Munca este "veselă", spune Rose, pentru că unește voluntari locali entuziaști. Aceștia primesc o informare privind siguranța și apoi muncesc împreună.

Green Venture, o organizație non-profit de mediu din Ontario, Canada, a fost inspirată în parte de proiectele de deszăpezire din Portland. Giuliana Casimirri, director executiv, explică modul în care ea, colegii ei și voluntarii au început să insereze grădini în miniatură, pline de arbori indigeni, într-un cartier degradat din orașul Hamilton. "Înainte, era un loc prin care încercai să treci rapid", spune ea. "Acum sunt locuri în care te-ai putea opri sau ai putea sta de vorbă. Să stai și să citești ziarul".

În Hamilton, inundațiile pot face ca apele reziduale să se amestece în scurgerile care se varsă în Lacul Ontario, sursa de apă potabilă a orașului. Green Venture și alte organizații locale sunt dornice să reducă șansele ca acest lucru să se întâmple, spune Casimirri. Ei consideră că deszăpezirea este o tactică cheie. Cu siguranță, studiile au demonstrat că suprafețele impermeabile din grădini, cum ar fi betonul, cresc riscul de inundații în zonele urbane.

Rose spune că eforturile grupului său din Portland înseamnă că aproximativ 24,5 milioane de galoane de apă de ploaie sunt deviate de la intrarea în canalele de scurgere a apelor pluviale în fiecare an. În Leuven, Belgia, numai în 2023, Baptist Vlaeminck, care conduce proiectul de adaptare la schimbările climatice Life Pact din Leuven, a calculat că eliminarea a 6.800 de metri pătrați (73.000 de picioare pătrate) de suprafețe dure a permis infiltrarea a încă 377.000 de galoane (1,7 milioane de litri) de apă în sol.

"Având în vedere schimbările climatice, fenomenele meteorologice extreme de precipitații vor crește și, prin urmare, [deszăpezirea nu este] un lucru plăcut de avut - este o necesitate", adaugă Casimirri.

content-image

Cum văd autoritățile acțiunea de depavare

Întrebarea este dacă autoritățile responsabile de orașe și de planificare își dau seama de acest lucru. În cele mai multe părți ale lumii, asfaltările pot fi încă descrise ca o activitate marginală. "Vom avea nevoie de o scară de investiții care să aibă mult mai multe zerouri", spune Thami Croeser de la Universitatea RMIT, Centrul de cercetare urbană din Melbourne.

Eforturile de tip "DIY" și cele conduse de comunitate pe aleile de acces și pe străzile locale cu permisiune sunt fantastice, adaugă el, dar este chiar mai bine să ne gândim la depavare și ecologizare ca la introducerea unui nou tip de infrastructură într-un oraș. Este nevoie de același nivel de planificare și de investiții ca, de exemplu, o nouă cale ferată.

Cel puțin în Europa, unele municipalități au început să trateze cu seriozitate problema asanării. Locuitorii din Londra, în Marea Britanie, sunt încurajați să își asfalteze grădinile, de exemplu.

Orașul Leuven, din Belgia, spune că abordează în mare măsură defrișarea - sau "ontharden". Districtul suburban Spaanse Kroon, în care locuiesc aproximativ 550 de persoane, este una dintre cele mai recente ținte ale unei inițiative de asfaltări și renaturare conduse de oraș. Planurile presupun îndepărtarea unor volume semnificative de asfalt din zona rezidențială și forțarea mașinilor să împartă aceeași parte a drumului cu pietonii și bicicliștii."Ne extindem acum, înființăm o echipă dedicată deszăpezirii", spune Vlaeminck.

Astfel de proiecte trebuie să satisfacă nevoile tuturor locuitorilor orașului. Vlaeminck spune că, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu probleme de vedere sau de mobilitate, zonele nefolosite ale drumului sau ale trotuarului sunt prioritare pentru deszăpezire, iar pe trotuare se păstrează un spațiu suficient - mai mult de un metru - pentru a le oferi oamenilor suficient spațiu. De asemenea, pavajul existent lăsat pe loc este reînnoit sau reparat pentru a se asigura că nu există denivelări sau denivelări. În situațiile în care trotuarele sunt îndepărtate complet, pentru utilizarea în comun a unei șosele în cartiere cu trafic redus, Vlaeminck spune că echipele de deszăpezire introduc măsuri pentru a reduce viteza mașinilor.

Atât Depave din Portland, cât și Green Ventury din Ontario spun că lucrează cu comunitățile pentru a se asigura că sunt îndeplinite cerințele de accesibilitate.Casimirri se referă la un proiect recent care a înlocuit betonul spart și denivelat cu arbuști și alei de trecere nivelate între ele.Printre inițiativele instigate de Leuven se numără un "taxi de dale" - un mic camion pe care oficialii îl vor trimite cu plăcere la domiciliul dvs. pentru ca dvs. să puteți arunca dalele de beton sau pietrele de pavaj pe care le-ați îndepărtat din grădină. Materialul este ulterior refolosit în loc să fie aruncat, spune Vlaeminck, care adaugă că mai multe milioane de euro au fost puse deoparte de Leuven pentru a finanța proiecte de deszăpezire și renaturare de acest tip.Și nu numai.

Din ianuarie 2024, dezvoltatorii din Leuven trebuie să demonstreze că orice ploaie care cade pe casele noi sau renovate semnificativ poate fi fie captată și reutilizată la fața locului, fie filtrată în grădina proprietății, în loc să se acumuleze și să provoace o inundație. Dacă dezvoltatorii nu pot dovedi că proiectele lor sunt pregătite pentru precipitații extreme, acestea nu vor fi aprobate, spune Vlaeminck.

Și în Franța se oficializează sistemul de drenaj, spune Gwendoline Grandin, ecologist la Agenția regională pentru biodiversitate din Île-de-France. La nivel național, guvernul francez a pus la dispoziție 500 de milioane de euro (540 de milioane de dolari/ 430 de milioane de lire sterline) pentru ecologizarea urbană, ceea ce include, de exemplu, deszăpezirea, dar și instalarea de pereți și acoperișuri verzi.O parte din motivație este aceea de a face orașele mai rezistente la valurile de căldură din timpul verii, care au afectat grav unele părți ale Franței în ultimii ani.

Unele dintre proiectele aflate în curs de desfășurare sunt de dimensiuni semnificative, cum ar fi o fostă parcare din apropierea unei păduri din regiunea pariziană. O suprafață de 45.000 de metri pătrați (480.000 de metri pătrați) a fost deszăpezită - în trecut, un amalgam de asfalt, alei și beton intercalate cu iarbă. Acum că amenajarea peisagistică dură a dispărut, terenul plat este remodelat pentru a introduce gropi și rigole care să capteze apa, iar întreaga zonă va fi în curând plantată.

Cum stau lucruile în Melbourne

În orașul Melbourne, orașul lui Croeser, acesta și colegii săi au studiat potențialul de spațiu disponibil pentru renaturare, dacă mii de locuri de parcare ar fi desființate și transformate în grădini în miniatură. Într-un studiu realizat în 2022, ei au simulat impactul pe baza unei serii de scenarii - cel mai ambițios dintre acestea a implicat eliminarea a jumătate din locurile de parcare în aer liber din oraș, aproximativ 11.000. Croeser susține că în Melbourne există suficiente locuri de parcare în afara străzilor, de exemplu la parterul clădirilor, pentru a se asigura că oamenii nu ar rămâne fără un loc unde să-și lase vehiculul - dar aceste locuri de parcare interioare ar trebui să fie făcute accesibile publicului.

content-image

"Principiul de bază a fost acela de a nu pierde net accesul la parcare", spune el."Și obținem 50-60 de hectare [120-150 de acri] de spațiu verde care menține orașul răcoros și previne inundațiile."

Ar putea părea improbabil ca mici buzunare de natură punctate ici și colo într-un oraș mare precum Melbourne să aducă beneficii semnificative pentru viața sălbatică, dar Croeser spune că aceste fragmente de habitat sunt cruciale. Ele permit speciilor să se deplaseze și să se descurce într-un mediu care este, în cele din urmă, foarte diferit de cel în care au evoluat.

În studiul lor din 2022 privind depașirea în Melbourne, Croeser și colegii săi au inclus o modelare care sugerează că o creștere modestă a spațiilor verzi ar putea permite unor specii precum albina cu bandă albastră să se deplaseze pe o suprafață mult mai mare de habitat urban decât înainte.

Rose este de acord cu Croeser că, pentru ca depavarea să schimbe lumea, orașe întregi și chiar țări întregi vor trebui să o îmbrățișeze pe deplin. Dar ea subliniază că, pentru a ajunge la acest punct, comunitățile trebuie să exprime faptul că își doresc acest lucru.

"Începe cu oamenii care își împing guvernul și încep aceste conversații la nivel mic, local", spune ea. "Așa se instalează."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.