Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Orașul sasului eșuat'. Bâlbele autorităților în cazul crimei de la Sibiu

adrian kreiner

Asasinarea afaceristului sibian Adrian Kreiner (50 de ani) și ancheta defectuoasă au născut vii dezbateri, fiind culpabilizați inclusiv magistrați pe motiv de întârziere a reținerii suspecților.

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a menționat într-o intervenție televizată că, deși s-a lucrat zi și noapte pentru prinderea făptașilor, în cazul crimei din Sibiu, situația s-ar fi împotmolit în instanță. Acesta i-a acuzat pe judecătorii Tribunalului Sibiu, care ar fi trebuit să judece inițial propunerea procurorilor, că nu au eliberat în timp util mandatele internaționale de arestare a celor trei suspecți.

Unul dintre magistrați nu a putut fi găsit, având telefonul închis, iar un altul a decis amânarea termenului. Procurorii sibieni au menționat că documentele erau necesare pentru a se îndeplini procedura de citare a inculpaților.

Polițistul sibian Marian Răduinea, cunoscut pentru desele sale luări de poziție, îl contrazice însă pe ministrul de Interne, considerând că „a fost manevrat, ca să dea bine ancheta” și susține că vina întârzierii documentelor revine, de fapt, colegilor săi.

Realitatea este că s-au comis mai multe greșeli în acest caz. Spre exemplu, în cazul celor doi suspecți prinși de autoritățile engleze, deși mandatele de arestare preventivă au fost solicitate vineri, 17 noiembrie, ele au fost emise abia duminică, 19 noiembrie, de către un al treilea magistrat. Practic, pentru aceeași cauză au fost înregistrate două dosare.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și a demarat o cercetare pentru a vedea dacă există indicii cu privire la săvârșirea vreunei abateri disciplinare de către magistrații sibieni.

Iar reținerea în forță a doljeanului Laurențiu Lăcătușu, confundat cu unul dintre suspecți, a fost o altă eroare rușinoasă a anchetatorilor.

Erori de procedură

Ministrul Afacerilor de Interne Cătălin Predoiu a recunoscut despre strania situație creată prin existența celor două dosare pentru aceeași cauză: „La Tribunalul Sibiu au fost înregistrate două dosare cu propunere de arestare preventivă a celor trei suspecți (în crima Sibiu - n.red.). Primul a fost înregistrat în 17 noiembrie (dar prima înfățișare a avut loc abia a doua zi – n.red.). Sâmbătă, 18 noiembrie a fost amânată judecarea pentru 22 noiembrie din „lipsă de procedură”. Al doilea dosar a fost înregistrat în data de 19 noiembrie, s-a judecat în aceeași zi și s-a admis propunerea procurorilor”.

Este vorba despre emiterea mandatelor de arestare pentru Laurențiu Ghiță, Marian Cristian Minae (ambii în vârstă de 35 de ani) și Costinel Cosmin Zuleam (de 31 de ani), doljenii considerați vinovați de moartea afaceristului sibian. Au intrat în vila lui Adrian Kreiner din municipiul Sibiu, în noaptea de 5 / 6 noiembrie, cu intenția unui jaf armat. Au tăiat grilajul gardului, au decuplat sistemul de supraveghere video al casei (existent doar în exterior) și au pătruns în casă printr-un geam de la garaj.

L-au legat de mâini și de picioare pe proprietar, l-au bătut și torturat și au amenințat-o pe fiica lui cu un pistol pentru a afla unde țin aceștia ascunși banii. În final, au plecat cu 16 ceasuri de lux în valoare de aproximativ 200.000 de euro, iar proprietarul torturat a murit ulterior din cauza unei come consecutive unei encefalopatii hipoxice. Aceasta a survenit unui stop cardio-respirator cauzat prin sufocare (asfixie mecanică), cel mai probabil, cu un covor cu care a fost acoperit.

Se așteaptă extrădarea a doi dintre criminali și prinderea celui de-al treilea

Ancheta a scos la iveală că în acest caz au fost implicați cel puțin cinci oameni - cei trei care au comis crima și încă două persoane care i-au ajutat - un bărbat din Timiș, Ilie Sitariu, care între timp a și fost arestat preventiv, fiind considerat complice, și iubita unuia dintre criminali.

Curtea de Apel Alba Iulia ar fi trebuit să judece miercuri, 22 noiembrie, contestația privind arestarea lui Sitariu, dar procesul a fost amânat pentru joi, 23 noiembrie.

Laurențiu Ghiță și Marian Cristian Minae au fost prinși, săptămâna trecută, în Regatul Unit al Marii Britanii: în Stranraer - Scoția, respectiv în Belfast - Irlanda de Nord. Ghiță a fost reținut la coborârea de pe un feribot, iar Minae, zis „Pușcărie”, la coborârea dintr‐un tren. Ambii urmează să fie extrădați. Procesul însă poate fi unul de durată, de până la șase luni, dacă autoritățile britanice sunt de acord cu solicitarea oficialilor români.

Cel de-al treilea acuzat, Costinel Cosmin Zuleam, poreclit „Olteanu” și iubita lui sunt în continuare dați în urmărire internațională. Se crede că se ascund în Belgia, după ce li s-a pierdut urma în Franța.

Toți cei trei suspecți au caziere bogate în furturi mărunte, dar și în tâlhării de milioane. Riscă fiecare până la 25 de ani de închisoare pentru tâlhărie și omor calificat.

Dosarele înregistrate pentru aceeași cauză

Pe lângă problema menționată de fostul ministru de Justiție, actualmente ministru de Interne, și capturarea doljeanului confundat cu unul dintre suspecți a reprezentat o altă eroare a sistemului operativ / procedural.

Într-o analiză realizată pe pagina sa de Facebook, Marian Răduinea a vorbit și despre alte „sincope” apărute în cursul cercetărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.