Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban,despre liberalii care îl contestă: Am fost atacat în mod violent. Nu înțeleg ce mi-au reproșat

Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că nu a înțeles ce i-au reproșat liberalii care l-au contestat și că a fost atacat "într-un mod violent" pentru că a votat "da" la referendum și a spus public că este creștin și familist, însă fără a obliga pe nimeni să-i împărtășească opinia.

PSD e în mare PERICOL! Adrian Țuțuianu: 'Dacă pleacă 10 inși de la Camera Deputaților, da, Camera Deputatilor s-a închis' - VIDEO

"Nici nu am înțeles ce mi-au reproșat. În primul rând, dreptul la vot este un drept fundamental care a fost câștigat cu mari sacrificii și care trebuie respectat. Omul, prin dreptul la vot, practic a câștigat dreptul să participe la deciziile care se iau în societate. De la Revoluție și până astăzi am participat la toate formele de exercitare a votului. Democrația se exercită prin intermediul cetățenilor, iar referendumul în sine este forma cea mai profundă de democrație, pentru că permite decizia cetățenilor prin votul direct și nu prin intermediul reprezentanților care sunt parlamentari sau în consiliile locale și județene", a afirmat Ludovic Orban, miercuri seară, la postul B1Tv.

Liderul liberal a adăugat că PNL a fost singurul "lucru normal", acela de a nu impune membrilor săi nicio opțiune de a nu-i forța să acționeze într-un anume fel, așa cum au făcut PSD și USR.

"Al doilea lucru, am fost efectiv atacat într-un mod violent. De ce? Că am spus că sunt creștin că sunt familist și că îmi permit să votez «da», fără să oblig pe nimeni să îmi împărtășească punctul de vedere. PNL a fost singurul partid care a fost normal. Într-o chestiune de conștiință nu am încercat să impunem membrilor noștri, cărora conștiința și convingerile intime le dictează o anumită poziție să îi forțăm să se comporte într-un anume fel. Noi am lăsat libertate de gândire fiecărui membru să se poziționeze la acest referendum așa cum îi dictează propria conștiință. Ce să-mi reproșezi mie aici? Asta este atitudinea liberală", a explicat Orban.

LOVITURĂ TERIBILĂ pentru Liviu Dragnea: Decizia luată de judecătorii ÎCCJ

Acesta a mai spus că atât PSD, cât și USR au avut atitudini nefirești cu privire la poziționarea referendumului pentru familie, dând ca exemplu demisia unui membru al USR din partid din cauza deciziei formațiunii din Opoziție de a boicota inițiativa civică a Coaliției pentru familie.

"Alte partide, unii au încercat să confiște referendumul, alții au condus campania de boicot. Niciuna dintre atitudini nu mi se pare normală și firească. Cred că în chestiuni de conștiință, orice decizie politică ai lua, riști să afectezi, să îi determini pe oameni să acționeze împotriva propriei conștiințe, lucru pe care cei mai mulți nu-l vor face. USR a avut o demisie din cauza faptului că au făcut o veritabilă poliție împotriva celor care erau susținătorii familieiȚ, a conchis Ludovic Orban în emisiunea difuzată de B1 Tv.

Liberalii Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista, Cezar Preda și Cătălin Predoiu au postat duminică seara, pe Facebook, un mesaj comun împotriva conducerii PNL, despre care spune că dezbină și propune o politică retrogradă.

"Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură și către un nou eșec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu unește, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge", se arată în mesaj.

Citește și: Schimbare! Wizz Air introduce o nouă politică – Toți pasagerii sunt vizați

De asemenea, deputatul PNL Ovidiu Raețchi a scris, duminică pe Facebook, că partidul trebuie să își ceară scuze față de publicul laic liberal, orientat către libertăți și drepturi, care este subreprezentat ideologic în interiorul formațiunii. Liberalul propune o platformă de dezbatere idelogică care să contrabalanseze pozițiile conservatoare. Acesta afirma anterior că este nevoie de o moțiune liberală autentică la următorul Congres al partidului, precizând că valorile conservatoare trebuie să fie analizate lucid, și "nu îmbrățișate cu pioșenie mimetică, necritică și iliberală".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.