Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban pune biciul pe filiale. Termen ambițios pentru achitarea datoriilor. Sancțiuni și sacrificii

Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban

În PNL se bate șeua ca să priceapă... liderii de filiale. Lider de nici o lună a  acestei formațiuni politice, Ludovic Orban are propriile planuri ambițioase. Pentru a pregăti partidul pentru viitoarele  competiții electorale, Orban este  dispus să coboare milităria din pod astfel încât să rezolve  problema datoriiloristorice în numai câțiva ani. inclusiv  prin renunțarea la sediile de partid  care se dovedesc costisitoare. De celalaltă parte, liderii de organizații au și  ei însă propriile pretenții.

Mesaj clar al americanilor pentru Laura Codruţa Kovesi: 'Lupta anticorupţie trebuie CONTINUATĂ'

PNL are datorii  istorice de 6 milioane de euro,  din care până acum s-a reușit plata eșalonată a puțin peste 1,5 milioane, susțin surse avizate  din conducerea liberală.  Nu mai puțin de 11 contracte neplătite sun  moștenite de pe vremea alegerilor prezidențiale din 2009, din timpul mandatului lui Crin Antonescu. Cu atât mai adevărat este  și faptul  că noi datorii s-au acumulat datorii și după campaniile din 2012 și respectiv de la europarlamentarele din 2014, totalizând aproximativ 3 milioane de euro. Iar parlamentarele  din 2016 au  dezvăluit  o altă fațetă - modul defectuos în care unele filiale își gestionează propriile  finanțe.

"Nu poți să ajungi să ai singur, ca organizație, datorii de 3 miliarde de lei vechi în urma unei singure campanii. Ce facem? Punem lacătul pe sediu și ne mutăm cu birourile în stradă?", susțin surse  din Biroul Executiv care au luat  parte la ședința de ieri în care s-a abordat problema datoriilor partidului.

Pe lângă aceste probleme,  PNL nu vrea  să împărtășească soarta  PNȚCD care a  fost exclus din PPE pentru neplata cotizației către  formațiunea  politică europeană.

"Avem zeci de mii de euro restanțe căte Popularii Europeni. vom discuta  cu proprii noștrii europarlamentari soluțiile de achitat  aceste  sume în următorul an" , ne-au explicat sursele  citate, care nu exclud  o mărire a contribuției  la partid a eurodeputaților liberali.

În paralel,  așa cum stiripesurse deja a arătat,  PNL are probleme cu  întreținerea unor sedii de partid, unele filiale locale fiind în pericol  de a  fi executate  pentru neplata utilităților de către administrațiile locale. O situație similară a  fost identificată și la nivelul Capitalei, acolo unde  vechiul sediu PNL din Aviatorilor  pare a  fi devenit o povară pentru noua  conducere.

"Nu-l folosim la nimic. Înainte de Congres se  mai strângeau  unii din vechii liberali, în special cei  bucureșteni ai lui Cristi Bușoi. De altfel Bușoi a fost cel carea  o perioadă a suportat costurile legate de întreținerea acestui sediu, până când  sătul, a cerut organizațiilor de sector să se achite de această obligație, lucru care  nu s-a întâmplat.  Foarte  puțin probabil ca Bușoi, după  înfrângerea de la Congres să se mai implice financiar ca pe vremuri. Este posibil să renunțăm la acest sediu, a fost  una din variantele de lucru discutate ieri", ne-au explicat  sursele citate.

De altfel, la începutul anului trecut, PNL a mai pierdut încă un sediu de partid în Capitală, cel al filialei de Sector 1, care a  fost scos la licitație pentru suma de 2.416.217 lei din cauza unor datorii neachitate ale partidului către furnizori din campania electorală.

Pus la curent  cu starea  finanțelor partidului, Orban a cerut liderilor de filiale mobilizare maximă în colectarea cotizațiilor membrilor de partid și, în special,  ale aleșilor locali și parlamentari, arătând  că vrea ca în maximum 3 ani, toate datoriile istorice  ale PNL să dispară din catastiful creditorilor.

"În prezent, doar 25-28 din totalul filialelor județene își achită cotizația lunară fără nici un fel de problemă, pentru restul suntem nevoiți să dăm telefoane peste telefoane. pentru a  obține o parte din bani. Dacă toate  cotizațiile  ar fi  plătite la timp, împreună cu banii  plătiți ca subvenție de la stat, PNl nu ar  avea nici o problemă să-și plătească datoriile reeșalonate și să fie  cu  întreținerea propriilor sedii de partid la zi",  susțin sursele citate.

Măsurile care se anunță pe viitor pentru cei care nu știu să-și facă ordine în  evidențele contabile se anunță a  fi drastice. Ludovic Orban  intenționează să  modifice prevederile interioare astfel încât liderii de filiale care  acumulează datorii semnificative sau nu reușesc să-și achite la timp cotizațiile  către centru să plătească cu funcția, ne-au mai dezvăluit  aceleași surse.

De cealaltă parte însă, liderii din teritoriu  ar fi de acord cu extraefortul cerut de conducerea centrală a partidului, însă cu o condiție.

”Normal  că datoriile trebuie plătite.  Dar ar trebui încurajată această practică. Cei care nu au datorii către centru, care sunt  cu cotizațiile la zi, ar trebui să aibă un avantaj în fața celor cu datorii foarte mari. Dacă filiala pe care o conduc are zero datorii față de Secretariatul General vreau să am un avantaj în fața celor care au datorii de 1-2 miliarde”,    ne-a spus un  lider de filială, sugerând că adevărata miză ar consta  în a decide  de unii singuri în organizație care le vor  fi candidații la viitoarele alegeri, fără intervenția Bucureștiului, așa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.