Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban rămâne pe cai mari în Ungaria. FIDESZ ar câștiga acum cu o majoritate de trei sferturi (Institutul „Nézőpont”)

fidesz

Orban rămâne pe cai mari în Ungaria. FIDESZ ar câștiga acum cu o majoritate de trei sferturi (Institutul „Nézőpont”)

Rata de susţinere a FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat) este neschimbată la un an de la alegeri (51%), în timp ce coaliția de stânga de anul trecut ar avea cu 10 puncte procentuale mai puțini alegători (26%) dacă alegerile ar avea loc în această duminică. Transformând ratele de susținere în mandate, FIDESZ ar obține o majoritate de trei sferturi, în timp ce coaliția de stânga ar pierde aproape jumătate din mandatele pe care le-a câștigat anul trecut - potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de Institutul „Nézőpont” din Ungaria, ale cărui detalii au fost remise luni Agenției de Presă MTI citat de Rador.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 27-29 martie, pe un eşantion de o mie de persoane. Cu ocazia împlinirii unui an de la alegerile din 2022, Institutul „Nézőpont” a dorit să afle ce rezultate ar obţine acum partidele și alianțele de partide din Ungaria care au candidat la alegerile de anul trecut.

Doar în Opoziție s-a produs schimbări

Din datele sondajului a rezultat că majoritatea partidelor care au intrat în competiţia electorală anul trecut sunt încă active în viaţa politică, doar în rândurile opoziţiei de stânga s-au produs schimbări. Din motive de claritate, partidele de stânga care au încheiat o alianţă electorală anul trecut au fost întrebate „sub denumirea partidelor de opoziţie care au alcătuit o listă comună la alegerile din 2022”, a precizat Institutul „Nézőpont”.

Potrivit sondajului realizat săptămâna trecută, FIDESZ-KDNP ar obține 51% din voturi pe liste dacă alegerile ar avea loc în această duminică, respectiv din cauza marjei de eroare ar obţine un rezultat similar cu procentul record de 52% obţinut anul trecut. „În ciuda provocărilor economice ale războiului și după luni de criză energetică, mandatul social al Guvernului ungar rămâne puternic”, potrivit institutului de sondare, care mai menţionează că schimbarea semnificativă din partea opoziției indică, totuși, o stare de spirit susținută de schimbare a opoziției.

Deși anul trecut coaliția de stânga a suferit o „înfrângere istorică”, după un an, fosta listă comună a devenit cu 10 puncte procentuale mai nepopulară. Potrivit Institutului „Nézőpont”, acest lucru înseamnă că din cauza acestui eșec major aproape o treime dintre alegătorii fostei alianțe de stânga au abandonat lista comună.

Celelalte partide de opoziție au beneficiat de pe urma celor care s-au distanțat de partidele de stânga:

în cursa dintre partidele și alianțele de partide care s-au lansat în competiţie electorală anul trecut, Mișcarea Patria Noastră și-ar dubla astăzi rezultatul electoral anterior, cu o susținere de 12% și ar fi o forță parlamentară stabilă. Partidul Câinelui cu Două Cozi (MKKP), care a obţinut anterior 3% din voturi, ar putea ajunge în prezent la 8% dintre alegători. „Nu este o glumă faptul că un partid satiric ar putea ajunge în Parlament”, menţionează institutul de sondare a opiniei.

Repetarea alegerilor de anul trecut în această duminică ar duce la o rearanjare semnificativă și în Parlamentul ungar: pe baza sprijinului convertit în mandate, majoritatea anterioară a FIDESZ-KDNP de 135 de locuri ar crește la 148 de locuri în cadrul actualului raport de forțe, ceea ce ar fi un nou record cu aproape trei sferturi din mandate (74,4%), potrivit Institutului „Nézőpont”.

Stânga ar pierde 30 de mandate (15% din mandate), față de 57 obţinute în aprilie anul trecut, deoarece ar pierde și circumscripțiile electorale din capitala Ungariei în care a câștigat în aprilie 2022. Stânga ar păstra majoritatea în doar două din cele 106 circumscripții din capitală, iar FIDESZ ar câștiga în celelalte 16, precum și în celelalte 88 de circumscripții din afara Budapestei.

Cu 12 mandate, Mișcarea Patria Noastră și-ar dubla numărul de parlamentari, devenind astfel cel mai mare grup de opoziție, deoarece Coaliţia Democratică (DK), care în prezent se află în fruntea clasamentului, ar trebui să împartă cele 30 de mandate disponibile cu celelalte partide de stânga. MKKP ar intra în parlament cu 8 mandate, potrivit sondajului efectuat de Institutul „Nézőpont”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.