Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban respinge omagiile pentru Navalnîi în Parlamentul ungar: „Cei care i-au numit pe georgieni rozătoare, nu vor fi respectați“

carnegieendowment.org
viktor orban vladimir putin

Premierul ungar, Viktor Orban și membrii coaliției sale au refuzat să aducă omagii liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, decedat într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, potrivit AFP.

Când un deputat din opoziția Ungariei a solicitat un moment de reculegere în memoria lui Navalnîi, două treimi dintre membrii Parlamentului ungar au refuzat să se ridice, gestul fiind salutat de liderul lor.

"Şovinii nu merită respectul Parlamentului Ungariei", a declarat Orban de la tribună, referindu-se la declaraţii făcute în trecut de Aleksei Navalnîi.

"Cei care i-au numit pe georgieni rozătoare" când forţele ruse au invadat această fostă republică sovietică din Caucaz în 2008 "nu vor fi respectaţi", a adăugat el.

Ungaria, singurul stat european care nu a transmis condoleanțe familiei lui Navalnîi

"Altfel, odihneşte-te în pace", a conchis liderul suveranist, citează Agerpres.

Avocatul Aleksei Navalnîi, care a cochetat cândva cu naţionalismul, a susţinut la acea vreme intervenţia Rusiei în Georgia. El şi-a cerut scuze public în aprilie 2023.

Devenit principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, el a murit într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, la vârsta de 47 de ani.

Circumstanţele morţii sale rămân neclare. Potrivit serviciului penitenciar rusesc, acesta a murit după ce a acuzat o stare de rău "după o plimbare" în curtea închisorii.

Mai multe ţări occidentale l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că este responsabil de moartea lui Navalnîi.

Însă Ungaria, singurul stat membru al UE care a menţinut legături strânse cu Kremlinul, s-a remarcat încă o dată prin faptul că nu a publicat nicio reacţie oficială.

Bence Tordai, cofondator al unui mic partid ecologist, care a inițiat momentul de reculegere, și-a exprimat regretul față de atitudinea lui Viktor Orban și a parlamentarilor din tabăra acestuia, numind-o o "rușine".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.