Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orchestra de la Scala din Milano cere o prelungire a contractului directorului instituţiei, Dominique Meyer

evz.ro
Teatrul La Scala din Milano

Orchestra Operei Scala din Milano a cerut luni prelungirea cu doi ani a contractului directorului acestei instituţii prestigioase, francezul Dominique Meyer, al cărui mandat expiră în februarie 2025, pe fondul unor zvonuri legate de succesiunea acestuia, informează AFP.

Într-o scrisoare adresată consiliului de administraţie al Operei Scala, muzicienii şi-au exprimat dorinţa ca Dominique Meyer "să îşi poată termina mandatul exercitându-şi funcţiile în întregime" şi să se ocupe de "sezonul viitor şi de cel de după acesta", ale căror programe au fost deja stabilite.

"Având în vedere dificultăţile întâmpinate" în timpul pandemiei de coronavirus care au perturbat programul, muzicienii se declară "convinşi că o prelungire a mandatului ar permite ducerea la bun sfârşit a unui parcurs artistic valoros".

Dominique Meyer, în vârstă de 68 de ani, a preluat conducerea Operei Scala în 2020, după ce a condus timp de zece ani Opera de Stat din Viena. Anterior, el a fost, printre altele, director al Théâtre des Champs-Elysées din Paris şi al Operei din Lausanne.

În scrisoarea lor, membrii orchestrei conduse de Riccardo Chailly se declară de asemenea "îngrijoraţi de constantele indiscreţii jurnalistice cu privire la viitorul teatrului", o instituţie de "interes naţional".

În contextul în care guvernul de dreapta şi de extremă dreapta al Giorgiei Meloni a preluat controlul asupra serviciului public de cultură, au apărut speculaţii cu privire la succesiunea lui Dominique Meyer.

În urma unei întâlniri la începutul lunii martie cu ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, primarul oraşului Milano şi preşedintele Consiliului de administraţie de la Scala, Giuseppe Sala, l-a propus pe Fortunato Ortombina, directorul Teatrului La Fenice din Veneţia, ca succesor al lui Dominique Meyer.

Numirea lui Ortombina, care beneficiază de sprijinul guvernului, urmează să fie supusă la vot de către consiliul de administraţie al Operei Scala pe 8 aprilie.

În vârstă de 63 de ani, el îndeplineşte criteriile stabilite de guvernul Meloni, care doreşte să vadă un italian în fruntea Operei Scala din Milano după trei directori străini, iar în luna mai a anului trecut a stabilit la 70 de ani limita de vârstă pentru directorii teatrelor lirice.

Stephane Lissner, directorul francez al Operei din Napoli, în vârstă de 71 de ani, care a fost nevoit să îşi părăsească atribuţiile anul trecut din cauza acestei măsuri, a putut să revină în funcţie după ce a contestat-o în instanţă. Potrivit controversatului decret, Dominique Meyer va atinge limita de vârstă în august 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.