Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orele obligatorii de educație sexuală generează haos în Belgia - Mai multe școli au fost incendiate, premierul anunță măsuri dure

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a declarat vineri că va solicita ajutorul experților guvernamentali în materie de extremism, în urma unei serii de incendii provocate în școli. Oficialii cred că atacurile au legătură cu un controversat program școlar de educație sexuală, potrivit ABC News.

De Croo a vorbit la doar câteva ore după ce o a șasea școală din regiunea francofonă Valonia a fost incendiată săptămâna aceasta. În unele dintre școli au fost descoperite pancarte de protest față de așa-numitul program Evras, potrivit autorităților.

Evras este un program obligatoriu de patru ore de pregătire pentru elevii cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani și 15 și 16 ani, menit să îi ajute să își dezvolte viața relațională și sexuală. Programul exista și era disponibil pentru toate grupele de vârstă de ani de zile, dar nu era obligatoriu până acum.

"Într-o democrație ca a noastră, nu vom permite niciodată ca școlile noastre să fie o țintă", a declarat De Croo. "Trăim într-o țară a toleranței, iar toleranța înseamnă că putem avea o dezbatere, puncte de vedere diferite, dar nu poate duce niciodată la violență, mai ales în locurile frecventate de copiii noștri."

Ministrul de interne Annelies Verlinden a cerut vineri încetarea atacurilor. "Nu ne atingem școlile noastre", a declarat Verlinden în timpul unei conferințe de presă cu De Croo. "Este o linie roșie".

Nimeni nu revendică atacurile

De Croo a declarat că a cerut organismului însărcinat cu prelucrarea informațiilor privind "terorismul, extremismul și radicalizarea" să analizeze situația, iar Verlinden a spus că a cerut poliției federale să ofere sprijin forțelor locale din regiunea afectată.

Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru incendiile provocate la cele șase școli și niciun suspect nu a fost arestat. În acest an, aproximativ 100.000 de elevi din federația Valonia-Bruxelles sunt obligați să participe la cele două sesiuni pentru un total de patru ore de pregătire.

Proteste, la care au participat câteva sute de persoane, au fost organizate și la Bruxelles. Mai multe grupuri islamice au condamnat, de asemenea, programul într-o declarație comună, temându-se că acesta va favoriza "hipersexualizarea" copiilor.

Zvonuri despre natura lui Evras s-au răspândit, de asemenea, pe internet.

De Croo a declarat că educația sexuală este asigurată în Belgia de o jumătate de secol și a avertizat că țara nu va face pași înapoi.

"Nu este ceva nou, este baza sănătății sexuale, dar și baza pentru ca copiii noștri să fie sunt conștienți de drepturile și integritatea (fizică) lor", a adăugat el.

Temeri privind pedofilia și ideologia transgender

Alți oficiali au încercat să respingă zvonurile.

"Aș dori să fac apel la toată lumea să se calmeze și să încerce încă o dată să tranșeze minciunile care circulă despre sistemul Evras", a declarat vineri ministrul educației din cadrul Federației Valonia-Bruxelles, Caroline Desir. "Nu, nu se pregătește un sistem pedofil. Nu, nu plănuiește să îi facă pe copii să vrea să își schimbe sexul. Nu, nu plănuiește să îi învețe pe copii cum să se angajeze în activități sexuale".

Presa locală, care citează biroul procurorului din orașul Charleroi, a declarat că ancheta nu a stabilit până acum o legătură între cele șase incendii.

Primarul din Charleroi, Paul Magnette, a comparat incendiile cu o "formă de terorism".

"Acestea sunt atacuri incendiare asupra școlilor, care sunt locuri sacre", a declarat el pentru presa Sudinfo. "Sunt locuri în care copiii învață respectul și toleranța".

Potrivit presei locale, alte două școli, în orașul Liege, tot din Valonia, au fost vandalizate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.