Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizarea de către România a Reuniunii plenare a Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului (EPRA) este foarte importantă

opiniabuzau.ro
Consiliul Naţional al Audiovizualului cna

Organizarea de către România a Reuniunii plenare a Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului (EPRA) este foarte importantă, deoarece ţara noastră reuşeşte astfel să se aşeze la masa deciziilor europene, punând în discuţie pe agenda europeană problematicile Europei de Est, a declarat vineri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Valentin-Alexandru Jucan.

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a lucrat mai bine de un an pentru a obţine această reuniune. Şi aceasta pentru că ea nu se organizează printr-o simplă ridicare de mână şi de anunţare, ci există un set de reguli şi de criterii care stau la baza organizării. Deci nu este o chestiune care ţine doar de o logistică, ci de proiectele aflate în derulare în ţara care urmează să fie gazdă, dar şi de modul în care autoritatea de reglementare din ţara respectivă înţelege să se implice în viaţa europeană audiovizuală. Implicările noastre sunt directe, cu atât mai mult cu cât, începând cu luna iunie, eu ocup funcţia de vicepreşedinte la nivel european al acestei platforme, cu sprijinul CNA şi cu sprijinul autorităţilor din Franţa, Germania, Austria, Olanda, Suedia şi Portugalia", a spus Jucan, la finalul celei de a 58-a Reuniuni a EPRA, găzduită de Bucureşti.

Valentin-Alexandru Jucan a arătat că, "prin vocea CNA, toate problemele Europei de Est care sunt specifice, mai ales din punct de vedere al dezinformării, intră într-o discuţie mult mai clară".

"Este vorba în principal despre provocările la adresa libertăţii presei, a libertăţii de exprimare şi mai ales, în ultima perioadă, la adresa protecţiei jurnaliştilor. Mă refer atât la protecţia chiar fizică a jurnaliştilor, care sunt, de multe ori, expuşi la presiuni de acest tip, cât şi la protecţia acestora ca oameni de breaslă. Şi aici discutăm despre sindicatele jurnaliştilor, despre grupurile prin care ei pot să aibă o activitate fluentă şi protejată. În principal avem de-a face cu aceste chestiuni principale şi cu elemente care ţin de protecţia superioară a minorului şi utilizarea inteligenţei artificiale, reglementarea online-ului şi provocările care vin din acest sector. Toate aceste elemente, din punct de vedere al preocupărilor estice, le-am pus pe masa discuţiilor şi ne-am angajat să contribuim şi cu soluţii. Ducem, de-acum încolo, aceste teme la masa deciziilor europene. Nu vor mai exista situaţii în care există dezbateri sau chiar decizii europene, iar noi, ca ţară, le aflăm ulterior sau din alte jurnale de presă. Suntem acolo prezenţi, lucrăm îndeaproape şi acum urmează să avem contacte şi mai apropiate cu radiodifuzorii din România pentru a ne coordona", a detaliat Jucan.

El a adăugat că "această reuniune nu doar că are loc pentru prima dată în România, dar are loc în premieră, în ultimii 20 de ani, în Estul Europei".

"EPRA este o platformă care pune la un loc toate autorităţile de reglementare din audiovizual din Uniunea Europeană şi nu numai. La această platformă au aderat şi autorităţi care fac parte din ţări aflate în curs de aderare la Uniunea Europeană sau din ţări care se află chiar în afara spaţiului geografic european, cum este Azerbaidjanul sau chiar Israelul. Aceste ţări au dorit să adere la EPRA, fiindcă piaţa lor media este conectată prin companii la piaţa media din Europa şi doresc să înţeleagă mai bine deciziile şi modul în care Europa are în viziune dezvoltarea audiovizualului", a spus Jucan.

Valentin-Alexandru Jucan a mai informat că, tot în marja acestui eveniment, în urmă cu două săptămâni, România a participat la o reuniune desfăşurată la Riga, care a avut ca temă protecţia jurnaliştilor.

"A fost o reuniune organizată de către Comisia Europeană în care a fost inaugurat acest concept de protecţie a jurnaliştilor, care solicită autorităţilor de reglementare să creeze un mecanism comun de avertizare între ele şi de avertizare a Comisiei şi a Uniunii Europene atunci când există suspiciuni sau, evident, situaţii clare în care jurnaliştii au fost fie intimidaţi, fie atacaţi în orice manieră. Este foarte clar pentru toţi că dezinformarea şi războiul informaţional acţionează pe absolut toate planurile, chiar riscurile la care ne expunem merg în principal în zona de perturbare a democraţiei, indiferent că vorbim de democraţia din România sau de democraţiile europene consolidate", a încheiat vicepreşedintele CNA, Valentin-Alexandru Jucan.

***

În perioada 19-20 octombrie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a organizat, pentru prima dată în România, cea de-a 58-a Reuniune plenară a Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului (EPRA), la care au fost prezente 50 de delegaţii ale autorităţilor de reglementare din 44 de ţări.

Agenda reuniunii a inclus cele mai importante teme de interes comun ale autorităţilor de reglementare, printre care s-au regăsit: mass-media şi informaţiile pentru interesul public; provocările mass-media pe piaţa digitală; proprietatea asupra mass-media şi transparenţa; viitorul difuzării de conţinut.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost partener media al evenimentului.

EPRA a fost înfiinţată în 1995 ca răspuns la necesitatea unei cooperări sporite între autorităţile europene de reglementare. Platforma este ideală pentru schimbul de informaţii, cazuri şi bune practici între autorităţile de reglementare a audiovizualului din Europa. În prezent, EPRA reuneşte 56 de autorităţi de reglementare din 47 de ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.