Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai a aprobat viitoarea aderare a Iranului la această alianţă ruso-chineză

Agerpres - Reuters
iran drapel steag

Membrii Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), condusă de Moscova şi Beijing, au aprobat vineri viitoarea aderare a Iranului la această alianţă care se doreşte un fel de contrapondere la influenţa americană, chiar dacă acţiunea sa concretă rămâne limitată, relatează AFP.

"Astăzi vom lansa procedurile de intrare a Iranului ca membru al OCS", a declarat preşedintele chinez Xi Jinping în cadrul unui discurs rostit în format de videoconferinţă din China, potrivit comentariilor traduse în limba engleză.

El s-a exprimat cu ocazia summitului OCS desfăşurat în această săptămână la Duşanbe, capitala Tadjikistanului. Organizaţia include de asemenea India, Pakistan şi mai multe ţări din Asia Centrală.

Viitoarea aderare a Iranului a fost salutată de preşedintele rus Vladimir Putin şi de către premierul indian Narendra Modi, care participă ambii virtual la acest summit, în timp ce prim-ministrul pakistanez Imran Khan este prezent fizic la reuniunea de la Duşanbe.

"Acceptaţi-mi gratitudinea. Fie ca pacea şi binecuvântarea lui Allah să fie cu voi", a declarat preşedintele iranian Ebrahim Raissi, prezent şi el fizic la summitul de la Duşanbe, mulţumind celor opt membri ai OCS.

"Suntem încântaţi că documentul de aderare permanentă a Republicii Islamice Iran la Organizaţia de Cooperare de la Shanghai a fost aprobat la Duşanbe de către liderii ţărilor membre", a reacţionat într-un tweet ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

El a precizat la televiziunea iraniană că procesul de aderare va fi finalizat într-un termen variind de la un an până la un an şi jumătate, informează Agerpres.ro.

Teheranul a solicitat aderarea la OCS din 2008 -cu susţinerea puternică a Rusiei - dar procedura primirii sale a fost încetinită de sancţiunile impuse Iranului de către ONU şi SUA din cauza programului său nuclear.

Aderarea în 2017 la organizaţie a Indiei şi Pakistanului, state vecine aflate în raporturi conflictuale, a ridicat întrebări cu privire la viitorul acestei alianţe regionale, în timp ce alăturarea Iranului riscă să genere noi complicaţii geopolitice, comentează AFP.

Moscova şi Beijingul vor să se impună ca actori-cheie în regiune, după retragerea SUA din Afganistan şi revenirea talibanilor la putere în această ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.