Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Milioane de copii vor primi noul vaccin împotriva malariei până la sfârşitul anului viitor

Agerpres - Reuters
vaccin protectie

Noul vaccin dezvoltat împotriva malariei, denumit RTS,S, va fi distribuit pe scară mai largă începând cu sfârşitul anului viitor, protejând astfel milioane de copii în ţările în care această boală este cel mai des răspândită, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează DPA.

Peste 20 de ţări intenţionează să folosească vaccinul RTS,S şi unele dintre ele vor începe să îl utilizeze în 2023, a anunţat Abdisalan Noor, coordonatorul programului OMS de combatere a malariei.

Unele guverne vor avea acces la noul ser prin intermediul alianţei internaţionale pentru vaccinuri GAVI, a precizat el, potrivit Agerpres.

Aproximativ 619.000 de persoane au murit din cauza malariei la nivel mondial în 2021, un număr puţin mai mic decât bilanţul de 625.000 de victime din anul precedent, potrivit estimărilor publicate de OMS.

Numărul cazurilor a urcat la 247 de milioane anul trecut, însă rata de creştere a încetinit, a anunţat OMS în ziua publicării raportului său anual despre malarie. Aproximativ 95% din totalul cazurilor şi al deceselor au fost înregistrate în Africa.

Deşi răspândirea mai lentă a bolii reprezintă un semnal încurajator, OMS avertizează că parazitul care declanşează această boală transmisă prin înţepăturile unor ţânţari a devenit tot mai rezistent la medicamente.

Mai mult decât atât, a început să se răspândească o specie de ţânţar care este rezistent la multe insecticide.

OMS a raportat totodată că ţânţarii s-au adaptat parţial la strategia folosită de oamenii care îşi acoperă paturile cu plase împotriva insectelor, atacând înainte de căderea nopţii şi vizând mai degrabă animale domestice decât oameni, generând astfel o serie de îngrijorări legate de evoluţia viitoare a bolii.

În plus, oamenii continuă adeseori să folosească plase de ţânţari deteriorate, iar înlocuitoare ale acestora nu sunt furnizate în mod constant, a avertizat OMS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.