Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenția: Patru tineri din cinci din Fâşia Gaza suferă de tulburări emoţionale

depresie

Patru tineri din cinci din Fâşia Gaza suferă de tulburări emoţionale, printre care şi depresie, a atras atenţia miercuri organizaţia Salvaţi Copiii, care semnalează o deteriorare a sănătăţii mentale în enclava palestiniană, la 15 ani de la instituirea blocadei israeliene, relatează AFP.

Într-un studiu intitulat 'Prinşi în capcană', Salvaţi Copiii afirmă că "sănătatea mentală a copiilor, tinerilor şi îngrijitorilor s-a deteriorat considerabil comparativ cu un raport similar din 2018, numărul copiilor cu tulburări emoţionale crescând de la 55% la 80%", potrivit Agerpres.

ONG-ul britanic menţionează simptome de depresie, anxietate, frică şi gânduri suicidare în acest raport care se bazează pe anchete realizate în rândul a 488 de tineri - cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani - şi a 160 de părinţi şi publicat cu ocazia împlinirii a 15 ani de blocadă israeliană.

Blocada a fost instaurată în iunie 2007 ca reacţie la preluarea puterii în enclavă de către mişcarea islamistă Hamas, inamic al statului evreu.

De la acea dată, Israelul şi Hamasul s-au confruntat în patru războaie (2008-2009, 2012, 2014, 2021) în acest mic teritoriu afectat de sărăcie şi şomaj.

Organizaţia Salvaţi Copiii deplânge absenţa perspectivelor de schimbare pentru cei 2,3 milioane de locuitori, dintre care 47% sunt minori. Dintre aceştia din urmă, 800.000 nu au cunoscut decât viaţa sub blocadă.

"Copiii au spus că trăiesc într-o stare permanentă de teamă, nelinişte, tristeţe şi suferinţă, în aşteptarea viitorului ciclu de violenţă", a declarat Jason Lee, reprezentant al ONG-ului pentru Teritoriile Palestiniene.

Semnele acestei "suferinţe" sunt "şocante" şi "ar trebui să alerteze comunitatea internaţională", a adăugat el.

Conform organizaţiei de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), blocada "a devastat economia Fâşiei Gaza, contribuie la fragmentarea poporului palestinian şi participă la crime împotriva umanităţii precum apartheid şi persecuţii, comise de autorităţile israeliene împotriva a milioane de palestinieni".

"Tinerii plătesc preţul pentru că nu au cunoscut niciodată Gaza înainte de blocadă, orizonturile lor sunt de fapt limitate la o fâşie de pământ de 49 de km pe 11 km, iar acest lucru le limitează şansele de a interacţiona cu lumea şi viitoarele lor oportunităţi", a declarat pentru AFP Omar Shakir, director al HRW pentru Israel şi Teritoriile Palestiniene.

Gaza a devenit "o închisoare sub cerul liber", a denunţat Shakir, care acuză de asemenea Egiptul, ţară ce restricţionează accesul locuitorilor din Fâşia Gaza pe teritoriul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.