Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizația slovacă Servare et Manere a depus, de Ziua Armatei Române, 25 de coroane tricolore la memorialele dedicate Armatei Regale Române

Inquam Photos / George Calin
armata romana

Organizația slovacă Servare et Manere (latină: „Salvare și păstrare”) a depus, de Ziua Armatei Române, 25 de coroane tricolore la memorialele din Slovacia dedicate Armatei Regale Române, conform basilica.ro

Coroanele poartă Stema Casei Regale a României și comemorează eroii români care și-au dat viața pentru eliberarea Slovaciei de sub ocupație nazistă. Reprezentanții organizației au străbătut 700 de kilometri în 14 ore pentru a le depune.

Dr. Marek Sobola, directorul asociației, a onorat astfel și memoria Regelui Mihai I al României, comandantul șef al Armatei Regale Române. Gestul Majestății Sale de a ordona ieșirea din alianța cu Germania și întoarcerea armelor la 23 august 1944 a scurtat cu șase luni cel de al Doilea Război Mondial în Europa.

La eliberarea Slovaciei au luat parte aproximativ 260.000 de români din 16 divizii, un corp aerian, o brigadă a armatei de căi ferate, un regiment de tancuri și alte unități.

Deosebit de importantă a fost operațiunea Bratislava-Brno (25 martie-5 mai 1945), la care, pe lângă 266.000 de soldați sovietici, au participat și 86.000 de soldați români.

În Slovacia sunt înmormântați 10.435 de soldați ai Armatei Române. 10.384 dintre ei sunt înmormântați în Cimitirul Militar Central al Armatei Regale Române din Zvolen, 36 de în cimitirul din Stará Turá și 15 în Trenčianska Teplá.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.