Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol menţine estimările privind cererea de petrol în acest an

OPEC
OPEC

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a menţinut estimările privind redresarea solidă a cererii de ţiţei în acest an, condusă de China şi SUA, deşi a avertizat cu privire la incertitudinile privind evoluţia pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Cererea va urca anul acesta cu 5,95 milioane de barili pe zi (bpd), sau 6,6%, a prognozat OPEC. Este a doua lună consecutivă în care OPEC îşi menţine previziunile, scrie Agerpres.ro.

Raportul vine după o redresare mai slabă decât se estima în primul semestru din 2021, iar OPEC avertizează asupra "incertitudinilor semnificative" privind pandemia, cum ar fi noile variante.

"Redresarea economiei mondiale a fost întârziată din cauza creşterii numărului de infecţii şi a reintroducerii restricţiilor în economiile importante, inclusiv în zona euro, Japonia şi India. Per ansamblu, redresarea PIB-ului global şi a cererii de petrol îşi extind ritmul în semestrul doi", se arată în raportul lunar al OPEC.

OPEC a menţinut estimarea sa privind creşterea economiei globale la 5,5% în 2021, în cazul în care impactul pandemiei "va fi ţinut în mare parte sub control" în a doua parte a anului.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se tranzacţiona peste nivelul de 72 de dolari, înaintea publicării raportului. Preţul a crescut anul acesta cu 39%, în urma prognozelor grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) că cererea de petrol va depăşi oferta semestrul doi din 2021 şi a reducerii producţiei.

Luna trecută, OPEC+ a anunţat că şi în iulie va continua majorarea graduală a producţiei de ţiţei, pe fondul aşteptărilor privind îmbunătăţirea consumului, în urma atenuării efectelor pandemiei.

"Eforturile OPEC+ au ajutat substanţial la reechilibrarea pieţei", apreciază Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.