Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţiile de ajutor umanitar se luptă pe fondul izolării internaţionale

captură TV
talibani

Organizaţiile de ajutorare din Afganistan şi-au exprimat frustrarea faţă de numeroasele provocări cu care se confruntă lucrând în ţară, pe măsură ce se profilează o criză umanitară devastatoare, notează vineri DPA, potrivit Agerpres.

Citește și: Ex-demnitarul Costoiu RUPE TĂCEREA la ICCJ - A indicat-o pe Ecaterina Andronescu drept...

Sancţiunile internaţionale, restricţiile bancare şi refuzul comunităţii internaţionale de a recunoaşte guvernul taliban sunt toate citate ca factori ce împiedică activitatea agenţiilor umanitare în Afganistan.

Mai presus de toate, spune directoarea pentru Afganistan a Comitetului Internaţional de Salvare (IRC), Vicki Aken, sancţiunile internaţionale provoacă probleme grave în ceea ce priveşte plata personalului şi acoperirea costurilor operaţionale.

Citește și: Dosarul `Baza Cutezătorii`, la FINAL - ICCJ va stabili dacă elimină `CONSECINȚELE DEOSEBIT DE GRAVE`...

După ce talibanii au pus mâna pe putere în august, ţările donatoare au încetat plăţile ajutoarelor, rezervele băncii centrale afgane au fost îngheţate şi transferurile bancare internaţionale către ţară suspendate.

O organizaţie poate retrage în prezent maximum 25.000 de dolari pe lună din contul său bancar. Însă IRC are nevoie de 400.000 dolari numerar pe săptămână pentru a-şi finanţa activitatea.

A durat cel puţin o lună pentru a găsi modalităţi de a aduce bani în ţară şi a putea finanţa personalul şi activităţile, spune Aken, adăugând că trebuie găsită o soluţie la criza bancară.

Citește și: Europarlamentarul Claudiu Manda ALEGE calea cea GREA în `MECIUL` cu DNA...

O altă provocare este că deşi guvernul taliban nu este recunoscut la nivel internaţional, el este încă autoritatea cu care agenţiile de ajutor trebuie să trateze.

ONG-urile îşi pun acum întrebarea dacă ar trebui sau nu să continue să plătească taxe în Afganistan, în timp ce unii donatori îndeamnă la refuz. "Dar atunci poate că guvernul ne va da afară din ţară", explică ea.

Cu toate acestea, Aken mai spune că au existat unele evoluţii pozitive, inclusiv primirea ei politicoasă la întâlniri cu oficiali talibani în ciuda faptului că este femeie şi cetăţean american, precum şi faptul că femeilor membre ale personalului IRC li s-a permis până acum să-şi reia activitatea la nivel naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.