Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orice secundă pe care Ponta o petrece în plus la Palatul Victoria adâncește groapa în care va pica

revista presei

Digi24:

Istoricul Armand Goșu a declarat, referitor la decizia premierului Victor Ponta de a nu demisiona, ca asistăm la o „trântă” între executiv și puterea judecătorească. „Fără discuție orice secundă pe care Victor Ponta o petrece în plus la Palatul Victoria adâncește groapa în care va pica, cu siguranță! N-a existat în istoria României tip similar de criză, să ai un prim ministru acuzat de fapte penale. Noi ne întoarcem din nou la acea competiție între puterile statului. De data aceasta avem executivul și puterea judecătorească, care în acest moment – în ultimele săptămâni – , pare că s-au luat la trântă foarte tare și în următoarele luni vom avea un deznodământ – cine va câștiga din lupta aceasta”, crede istoricul Armand Goșu.

Ziarul Financiar:

PIB-ul real de pe trimestrul I 2015, adică ajustat sezonier, a fost pentru prima dată de la criză încoace mai mare decât cel din trimestrul III 2008, vârful de după Revoluţie, arată datele prezentate la sfârşitul săptămânii trecute de către Institutul Naţional de Statistică (INS). PIB-ul din trimestrul I 2015 a avut o valoare de 169,9 puncte procentuale măsurate faţă de media trimestrială a anului 2000 â 100.  În trimestrul III 2008, anul de vârf de dinainte de criză, valoarea PIB-ului raportat tot la nivelul mediu trimestrial al anului 2000 a fost de 167,8 puncte procentuale. Reperul 2000 a fost ales de către Statistică pentru că România a înregistrat o creştere economică neîntreruptă între 2000 şi 2008, practic cea mai lungă perioadă de dezvoltare din ultimele decenii. În cei opt ani s-a adăugat la PIB-ul real al României circa 60%. Este de remarcat că, luând în calcul suişurile şi coborâşurile dramatice de după 1990, PIB-ul României de astăzi este doar cu 32% mai mare în mod real faţă de 1990, astfel încât degeaba s-au acumulat 60% din PIB-ul anului 2000 în cei opt ani de creştere, dacă punctul de start a fost sub cel din 1990. Acum vestea este că în sfârşit punem paranteză celei de-a treia perioade de recesiune declanşate ca urmare a crizei financiare mondiale şi în sfârşit egalăm ceea ce am produs în cel mai bun trimestru al României de după 1990.

Romania Libera:

România nu are autostrăzile pe care şi le doreşte, dar nici capacităţile manageriale de a le construi, chiar dacă i se pun gratuit la dispoziţie sume importante de către Comisia Europeană. Planurile anunţate cu emfază, interviurile laudative, raportările unor grade excepţionale de absorbţie, anunţarea publică a unor ţinte ambiţioase de cheltuire a banilor europeni, şedinţele operaţionale, sporurile grase de lucru acordate angajaţilor ce au fonduri europene pe mână nu pot schimba o realitate tristă. Stăm pe sute de milioane de euro, pe care nu ştim să le cheltuim. În anii scurşi de la începutul actualului exerciţiu financiar, 2007-2013, am utilizat doar 60% din cele 4,3 miliarde de euro puse la dispoziţie pentru infrastructura de transport. La capitolul „Autostrăzi” cel puţin 560 milioane de euro vor rămâne în vistieria Comisiei Europene. Din aceşti bani s-ar fi putut construi aproximativ 50-80 kilometri de autostradă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.