Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orientul Mijlociu a sărit în aer

orientul-mijlociu

O crimă aprinde spiritele între șiiți și suniți, Iranul spunând despre casa regală din Arabia Saudită că va fi ștearsă din paginile istoriei. Conflictul are potențialul să aprindă regiunea.

Vezi si: Cine este șeicul executat în Arabia Saudită

Arabia Saudită 'va plăti scump' executarea liderului religios şiit saudit Nimr Baqr al-Nimr, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, Hossein Jaber Ansari. 'Guvernul saudit sprijină, pe de-o parte, mişcările teroriste şi extremiste şi, pe de altă parte, foloseşte limbajul reprimării şi pedeapsa cu moartea împotriva oponenţilor din interior (...) va plăti un preţ ridicat pentru aceste politici', a avertizat Jaber Ansari, după ce autorităţile din Arabia Saudită au executat sâmbătă 47 de persoane, printre care şi pe şeicul şiit Al-Nimr, condamnate pentru terorism.

'Familia (regală) Al-Saud a executat astăzi un războinic sfânt, pe marele lider religios Nimr Baqr al-Nimr, după un simulacru de proces... o încălcare flagrantă a drepturilor omului', au transmis rebelii houthi într-un necrolog publicat pe site-ul oficial al grupării, Al Maseera.

Executarea lui Nimr al-Nimr a avut ca scop alimentarea conflictului dintre şiiţi şi suniţi şi 'incendierea regiunii', a declarat sâmbătă și un parlamentar irakian din coaliţia şiită, la guvernare. 'Această măsură luată de familia domnitoare (a Arabiei Saudite) are ca menire să reaprindă regiunea, să provoace lupte religioase între suniţi şi şiiţi', a declarat Mohammed al-Sayhud.

Totodată, un important lider religios care are legături strânse cu conducerea Iranului a denunţat executarea lui Al-Nimr şi a prevăzut consecinţe care vor duce în cele din urmă la prăbuşirea familiei saudite domnitoare.

'Nu am nicio îndoială că acest sânge pur va mânji Casa Saud şi o vor şterge din paginile istoriei', a declarat ayatollahul Ahmad Khatami, membru al Adunării Experţilor, citat de agenţia de ştiri Mehr. 'Crima executării şeicului Al-Nimr se înscrie în tiparele criminale ale acestei familii trădătoare... ne aşteptăm ca lumea islamică să se revolte şi să denunţe pe cât posibil acest regim infam', a adăugat el.

Pe de altă parte, Mohammed al-Nimr, fratele şeicului executat sâmbătă de Arabia Saudită alături de 46 de persoane condamnate pentru terorism, a declarat că, deşi familia este şocată de veste, speră că orice fel de reacţie să rămână paşnică. 'Şeicul Al-Nimr era foarte stimat în comunitatea sa şi în societatea musulmană în general şi nu este nicio îndoială că va exista o reacţie. Sperăm că orice reacţii să se limiteze la o formă paşnică. Nimeni nu trebuie să aibă reacţii în afara acestui cadru paşnic. Vărsarea de sânge trebuie să înceteze', a declarat prin telefon Mohammed al-Nimr.

Vezi si: A murit unul dintre cei mai cunoscuti actori ai Romaniei

Vezi si: Razboiul rece a reinceput OFICIAL. Gestul facut de Vladimir Putin in ultima zi din 2015

Vezi si: Scenariu exploziv pentru 2016. Băsescu, tot în fruntea 'sistemului'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.