Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orientul Mijlociu, pe un butoi cu pulbere! Biden se aşteaptă ca Iranul să atace Israelul 'în curând': 'Nu faceţi asta!'

Newsweek
Joe Biden

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri că se aşteaptă ca Iranul treacă "în curând" la acţiune, ca răspuns la o întrebare despre ameninţările iraniene cu represalii împotriva Israelului, şi a lansat un apel Teheranului să nu atace, scrie AFP.

"Nu vreau să dau informaţii confidenţiale, dar mă aştept să fie în curând", a spus preşedintele american, care a răspuns şi la o întrebare privind mesajul pe care doreşte să-l transmită Teheranului: "Nu faceţi asta!".

"Vom ajuta Israelul să se apere şi Iranul va eşua", a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

Statele Unite au anunţat vineri trimiterea de întăriri în Orientul Mijlociu, în timp ce Israelul este în stare de alertă în faţa unui posibil atac iranian.

Iranul a promis că va riposta după un atac mortal pe 1 aprilie împotriva consulatului său din Damasc, operaţiune pe care o atribuie Israelului.

Israelul s-a pregătit pentru represaliile iraniene după lovirea ambasadei

Israelul s-a pregătit vineri pentru un atac din partea Iranului sau a reprezentanților săi, pe măsură ce au crescut avertismentele privind represaliile pentru uciderea săptămâna trecută a unui ofițer de rang înalt de la ambasada Iranului din Damasc.

Țări precum India, Franța, Polonia și Rusia și-au avertizat cetățenii să nu călătorească în această regiune, care se află deja în tensiune din cauza războiului din Gaza, aflat acum în a șaptea lună.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că amenințarea din partea Iranului este reală și viabilă.

Armata israeliană a declarat că nu a emis noi instrucțiuni pentru civili, dar a cerut oamenilor să rămână vigilenți.

„Ieri, armata a efectuat o evaluare a situației și a aprobat planuri pentru o serie de scenarii în urma rapoartelor și declarațiilor privind un atac iranian”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt militar principal Daniel Hagari într-o declarație televizată.

Ministerul de Externe al Israelului nu a comentat rapoartele potrivit cărora unele misiuni diplomatice israeliene au fost evacuate parțial și securitatea a fost întărită.

„Răzbunarea va veni”, a scris cel mai mare cotidian din Israel, Yedioth Ahronoth. „Deocamdată, premisa este că va fi foarte curând, în următoarele zile”.

Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru atacul aerian din 1 aprilie, care l-a ucis pe generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt în cadrul Forței Quds a Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene de peste mări, și alți șase ofițeri în timp ce participau la o întâlnire în incinta ambasadei din Damasc.

Dar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie să fie pedepsit și va fi” pentru o operațiune pe care a spus că a fost echivalentă cu un atac pe teritoriul iranian.

„Va fi foarte dificil pentru Iran să nu riposteze”, a declarat Raz Zimmt, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.

„Cred în continuare că Iranul nu vrea să se angajeze într-o confruntare militară directă, la scară largă, împotriva Israelului și cu siguranță nu cu Statele Unite. Dar trebuie să facă ceva”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.