Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ortodocșii ruși de rit vechi, au deschidsForumul Mondial al Staroverilor: Ortodoxia, adusă în Rusia de primul vechi credincios – Sfântul cneaz Vladimir

vestidinrusia.ro
rit vechi ortodocsi rusi

Forumul Mondial al Staroverilor (ortodocși ruși de rit vechi, ”rascolnici” – n.r.), dedicat împlinirii a 400 de ani de la nașterea ideologului staroverilor ruși, protopopul Avvakum, s-a deschis la Moscova, la filiala Bibliotecii de Stat a Rusiei, Casa Pașkov, informează agenția TASS.

”Ortodoxia, adusă în Rusia de primul vechi credincios – Sfântul cneaz Vladimir – a fost acea forță unificatoare, principalul liant care a definit lumea rusă, a creat Rusia Sfântă, a adus pe lume numeroși asceți sfinți ai gliei noastre”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi (RPSȚ), Mitropolitul Moscovei și al Întregii Rusii, Kornili.

Forumul – un liant al timpului

După cum a subliniat la ceremonie vicepremierul Rusiei, Dmitri Cernîșenko, forumul reprezintă un pas important în consolidarea legăturii, între vremuri, cu tradițiile și istoria Rusiei. ”Studierea culturii poporului rus ar fi incompletă fără aprofundarea moștenirii culturale a vechilor credincioși ruși ca păstrători și continuatori ai vechilor tradiții în viața confesională, spirituală și culturală a Rusiei”, a arătat vorbitorul.

Potrivit spuselor sale, staroverii, care sunt cam 2 milioane în Rusia, au fost și rămân păstrători ai moștenirii istorice, ai valorilor tradiționale și ai principiilor morale, ai patriotismului. ”Le mulțumim pentru că au protejat și pentru că transmit tinerei generații cunoștințele despre vechiul stil rusesc de pictură a icoanelor, despre muzica spirituală și arta de ridicare a bisericilor, de a căror conservare era preocupat protopopul Avvakum”, a adăugat el.

Forumul urma să se desfășoare în perioada 20-21 octombrie 2020, dar, pe fondul situației epidemiologice complicate, evenimentul a fost amânat pentru 18-19 mai 2021. La el participă reprezentanți și capi ai bisericilor de rit vechi, ai asociațiilor civice și religioase din diferite țări – Rusia, Republica Belarus, Letonia, Lituania, Moldova, Ucraina, România și altele, precum și oameni de știință și personalități ai lumii culturale. Agenda evenimentului cuprinde dezbateri legate de problemele vechilor credincioși în lumea contemporană, precum și discuții privind păstrarea moștenirii istorice. O sesiune separată va fi dedicată personalității și moștenirii protopopului Avvakum.

Vicepremierul a amintit că pregătirea pentru forum a început în 2016 din dispoziția președintelui și a Guvernului Rusiei, în cadrul evenimentelor consacrate împlinirii a 400 de ani de la nașterea protopopului Avvakum. El a adăugat că, în cadrul evenimentelor jubiliare, s-au desfășurat conferințe științifice, activități expoziționale, muzeistice, editoriale și proiecte pe internet, au fost elaborate trasee turistice și de pelerinaj în regiunile Arhanghelsk, Nijni Novgorod, Vologda și Kaluga, în Republicile Komi și Buriatia și în Districtul Autonom Neneția (Extremul Nord). În plus, au fost angajate ample lucrări de restaurare a bisericilor și catedralelor de rit vechi. În vechiul centru al ”rascolnicilor” din Borovsk, Regiunea Kaluga, a fost ridicat un monument închinat protopopului, iar la Muzeul Central de Artă Veche Rusă ”Andrei Rubliov”, din Moscova, a fost instalată o placă memorială.

Ca martir al credinței, protopopul Avvakum va fi venerat de adepții diferitelor curente ai vechilor credincioși. Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi l-a canonizat ca Sfânt Mucenic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.